Ung dam med solfjäder (I)

Albert Edelfelt

Albert Edelfelt
1854–1905
Finland

Ung dam med solfjäder (I)
Pastell, 62 x 46,5 cm. Utförd i Paris våren 1884.

Albert Edelfelt var en av Finlands ledande konstnärer redan i sin samtid och han gjorde en beundransvärd karriär både i hemlandet och internationellt. Hans repertoar omfattade allt från akademiskt historiemåleri till luftiga landskaps- och friluftsmålningar med motiv från såväl den finska landsbygden som från storstadslivet i Paris. Men framför allt var Edelfelt en mästerlig människoskildrare och med särskild förtjusning tycks han ha avbildat sköna och eleganta kvinnor. Åtskilliga societetsdamer lät beställa sina porträtt av honom, men han hade också ett flertal professionella favoritmodeller som han återkommande målade i olika roller och situationer. Många av modellerna är kända till namnet genom hans brevväxling, men långt ifrån alla.

Mellan åren 1874 och 1905 bodde Edelfelt under kortare och längre perioder i Paris där han hade sin ateljé vid 81, Boulevard Montparnasse. Flera av de kvinnoskildringar han utförde där ger intryck av att vara genrebilder snarare än modellstudier eller regelrätta porträtt. Verk med söta parisiskor var eftertraktade i Frankrike och gångbara på den privata konstmarknaden. Många av modellerna är slående lika varandra och alla representerade de tidens skönhetsideal.

I detta verk är modellen en mycket ung flicka klädd i 1700-talsdräkt. Merparten av hennes ljusa, lockiga hår döljs bakom en liten vit spetsmössa och runt halsen bär hon ett spetskrås, en så kallad fichu. Den sidenglänsande klänningen med små puffärmar är mycket djupt skuren och avslöjar en avsevärd del av flickans välformade bröst. Ansiktet med de finskurna dragen och nötbruna ögonen är lätt vridet åt sidan, varpå modellen undviker att möta vår blick. Hon ger ett näpet och oskuldsfullt intryck, samtidigt som hon är mycket förförisk med sitt generösa dekolletage och sin hopfällda solfjäder, som hon så kokett håller mot axeln. Trots 1700-talsutstyrseln representerar Ung dam med solfjäder på ett ypperligt sätt det sena 1800-talets salongskultur med dess fäbless för svala kvinnoväsen i vackra och påkostade dräkter. Flickans ljusa hy och bleka klädsel framhäver ytterligare hennes friska skönhet.

Redan i slutet av 1870-talet hade Albert Edelfelt intresserat sig något för historiska genremotiv. 1879 gjorde han vid ett besök på Haga utanför Stockholm en landskapsstudie som senare (1884) resulterade i oljemålningen Bellman spelande luta för Gustav III och G. M. Armfelt på Haga. Våren 1884 utförde han även några pasteller med 1700-talsanknytning, bland annat Modellstudie, Skrattande modell i 1700-talsmössa samt två versioner av Ung dam med solfjäder; en signerad och en osignerad. De tre förstnämnda målningarna dokumenterades redan på 1940-talet av museimannen och Edelfeltkännaren Bertel Hintze. Den aktuella, osignerade pastellen Ung dam med solfjäder var länge okänd för expertisen. Troligtvis kom målningen till Sverige redan i början av 1900-talet genom Edelfelts änka, Ellan de la Chapelle, som 1908 gifte om sig med en bror till målningens första kända ägare. Genom arv kom den sedan att hamna i ett gästrum på ett svenskt slott. Den undersöktes professionellt för första gången hösten 2015, då den genom Åmells förmedling examinerades grundligt vid Sinebrychoffs konstmuseum i Helsingfors av Edelfeltforskaren Marina Catani och museikonservatorn Maija Santala. Resultatet av undersökningen, som byggde på en komparativ analys med den signerade versionen av motivet och bland annat utfördes med stereomikroskop, blev att målningen registrerades som ett arbete utfört av Albert Edelfelt som en första version av motivet Ung dam med solfjäder. Åmells är mycket glada över att ha kunnat medverka till att detta utsökta, tidigare okända verk av Edelfelt nu kan göras tillgängligt för allmänheten. Catanis expertutlåtande och proveniensredogörelse i sin helhet medföljer pastellen vid förvärv. (CEÖ)

Proveniens
Hanna von Born, Ånga herrgård, Nyköping;
genom arv till senaste privata ägare.

Litteratur
Jämför Bertel Hintze, Albert Edelfelt – Del I, Helsingfors 1942, Ung dam med solfjäder, 60 x 48 cm, katalogiserad som nr 270, s 60, samt avbildad i svartvitt på samma sida. Den versionen är även avbildad i svartvitt i Christian Faerber (red), Konst i svenska hem, Göteborg 1943, under samling 374, tillhörig Dir. Carl August Wicander, Stockholm.

Ung dam med solfjäder (I), 62 x 46,5 cm. Ung dam med solfjäder (II), 60 x 48 cm, signerad Edelfelt.

Pris på begäran

Kontakta oss för mer information