Gina och Nana^^

Christer Strömholm

Christer Strömholm
1918- 2002
Sverige

Christer Strömholms betydelse för svensk fotografi är obestridbar och hans bildspråk var helt och hållet hans eget.  Strömholms signatur var CHR. något som blev hans signum genom hela livet.  Enligt Strömholm själv handlar fotograferandet inte om att registrera en verklighet. Fotografen måste utgå ifrån sig själv, för bilden finns nämligen i fotografens huvud och inte i verkligheten framför kameran. Strömholm intresserade sig alltid mer för bilden än för tekniken.
1962 startade Strömholm Fotoskolan tillsammans med Tor–Ivan Odulf. Skolan var banbrytande och metoderna var annorlunda. Christer Strömholm myntade begrepp som ”det befintliga ljuset” och ”personligt ansvar” och hans teorier förändrade synen och förhållningssättet inom svensk fotografi. När skolan upphörde 1974 hade över 1200 elever utbildats, varav många idag räknas till Skandinaviens främsta fotografer. Christer Strömholm började studera måleri på 40-talet hos Isaac Grünewald och Otte Sköld. Han var frivillig under Finska vinterkriget och deltog i norska motståndsrörelsen. Efter kriget sökte sig Strömholm till Paris och det var där han upptäckte att fotografin var det uttryckssätt han sökte. Här utvecklade han en stil som påminner om gatufotografi. Där bilderna är spontana i sina uttryck och skildrar vardagen mer än att fokusera på ett specifikt ämne.
Det var i Paris som han senare lärde känna de transexuella runt Place Blanche. Strömholms bildserie om dem, Vännerna på Place Blanche (1959-1968) anses vara hans mest banbrytande. Nattfåglarna, som de transsexuella kallades, blev Strömholms nära vänner. Bilderna är en personlig skildring av deras liv och de belyser rätten till ett eget liv och identitet.  Vännerna på Place Blanche publicerades först 1983 som snabbt blev ett samlarobjekt.
1993 utnämndes Strömholm till professor i fotografi och 1997 tilldelades han Hasselbladspriset.

Pris på begäran

Kontakta oss för mer information