Dans på Skansen

Einar Jolin

Einar Jolin
1890-1976
Sverige

Dans på Skansen
Olja på duk, 38 x 46 cm, signerad och daterad JOLIN 1958.

Einar Jolin föddes i Stockholm och kom att bo där under hela sitt liv med undantag av åren 1908-1914, som han tillbringade i Paris. Ett av Einar Jolins favoritmotiv kom också att bli Stockholmsvyer. Från att till en början oftast ha målat utsikten från ateljén sökte han sig nya vyer under sina promenader i staden. Einar Jolins Stockholm var stillsam och vacker, helt utan stadens smuts och fulare sidor. Han ivrade för att bevara Stockholms vackra arkitektur och ansåg att staden förfulades genom okänsliga restaureringar, förtätningar och nybyggnationer. I sina målningar ville han lyfta fram det vackra och enligt honom genuina Stockholm. Från 1910-talets färgstarka stadslandskap, tydligt influerade av studierna hos Matisse i Paris, kom motiven alltmer att få en sval och kylig färgskala. Jolin använde sig ofta av en konturteckning för att förenkla och stilisera byggnader, vilket bidrar till motivens starka känsla av ytmässighet.

I målningen Dans på Skansen finner vi flera av de karakteristiska dragen för Einar Jolins senare måleri. Här finns den tydliga konturteckningen, den stiliserade ytmässigheten, och den blonda, stillsamma färgskalan. Men till skillnad från många av de närmast folktomma stockholmsbilder som konstnären har utfört, sjuder den här målningen av liv och rörelse. Konstnären har sökt sig till dansbanan på Bollnästorget på Skansen en ljus sommarkväll. På dansbanan virvlar de folkdräktsklädda dansparen runt så att kjolarna svänger omkring dem. I förgrunden står två unga par och betraktar uppvisningen. Till vänster en ung man i kavaj med en sommarklädd kvinna vid sin sida och till höger en sjöman klädd i sin vita uniform i sällskap med en ung dam i typisk 1950-talsklänning. Kanske drömmer de om att själva få ta sig en svängom? I bakgrunden ses några av Skansens byggnader. Troligtvis blickar vi söderut och ser Hällestadsstapeln resa sig till vänster om Skogaholms herrgårds säteritak i bakgrunden. Det är fullmåne denna varma försommarkväll, grönskan är ännu ljus och buskarna blommar. (MA)

Proveniens
Försäkringsbolaget Folksams konstförening;
Wilhelm Samuelsson, Linköping (genom vinst i Folksams konstförenings utlottning den 11/6 1959).

Utställd
Enligt ett till målningen medföljande dokument inköptes den för 1 000 kr av Folksams konstsektion på konstnärens ”senaste utställning”.

Pris på begäran

Kontakta oss för mer information