Porträtt av Astrid Brate

Fanny Brate

Fanny Brate
1861–1940
Sverige

Porträtt av Astrid Brate
Olja på duk, 65 x 46 cm, signerad och daterad Fanny Brate 1901.

Fanny Brate förknippas framför allt med finstämda familjebilder utförda i det sena 1800-talets verklighetsnära realism, samt med genreartade motiv i friluftsmåleriets anda. Hennes målningar återger oftast lyckliga sommardagar, intima hemmiljöer och porträtt av släktingar och vänner, utförda med en ljus palett i blonda toner och karaktäristiskt blå skuggor. I flera av sina mest kända verk, exempelvis Namnsdag från 1902 som inköptes av Nationalmuseum redan året därpå, anknyter hon tydligt till Carl Larssons ljusa och idylliska måleri från Sundborn.

Fanny Brate växte upp i en högborgerlig miljö i Arvfurstens palats i Stockholm som dotter till Oskar II:s ekonomiförvaltare Frans Ekbom. Efter studier vid Slöjdskolan blev hon som 18-åring antagen vid Konstakademien, där bland andra August Malmström tillhörde lärarkåren. 1885 avslutade hon sina akademistudier med den stora målningen Konstvänner, för vilken hon fick den kungliga medaljen. Två år senare reste hon med stöd av ett stipendium till Paris och studerade en tid vid den privata konstskolan Académie Colarossi. Några veckor efter återkomsten till Sverige 1887 gifte hon sig med runologen Erik Brate, med vilken hon fick fyra döttrar. Till skillnad från många av sina kvinnliga konstnärsvänner kunde hon dock kombinera sitt liv som hustru och mor med en fortsatt konstnärlig verksamhet.

Fanny Brate återvände till Paris 1889 i samband med Världsutställningen och for därefter på studieresor till Tyskland, Danmark, Norge, England, Österrike och Italien. I det avseendet får hon anses ha varit förhållandevis emanciperad för sin tid, och då hon 1891 anslöt sig till Svenska konstnärernas förening blev hon en av dess första kvinnliga medlemmar. Trots det ställde Fanny Brate sällan ut offentligt under sin livstid. Först tre år efter hennes död kunde allmänheten få en samlad överblick över hennes konstnärskap genom den minnesutställning som anordnades av Nationalmuseum.

I det aktuella porträttet ser vi konstnärens äldsta dotter Astrid, då 13 år, sittandes i ett hörn med en sömnad i knät. Hennes ansikte är fridfullt och blicken sänkt, eftersom hon koncentrerar sig på sitt arbete. Det långa, mörka håret är bakåtstruket och samlat i en tjock fläta på ryggen. Det är samma frisyr som hon bär i den nyss nämnda målningen Namnsdag, utförd ett år senare, där hon bär in kakor till ett festligt smyckat namnsdagsbord i familjens släktgård i Bergslagen. Porträttet av Astrid är fullt av förtjusande detaljer; som den blänkande fingerborgen i silver och de vackra brodyrerna på blusens krage och manschetter. Av den omsorgsfullt målade blomvasen förstår vi också att mamma Fanny även var en skicklig blomster- och stillebenmålare. För henne lär de rena blommotiven främst ha utförts som rekreation och avkoppling. I det här fallet ger den skira vasen och spröda blomstren onekligen ytterligare ett estetiskt mervärde till målningen. (CEÖ)

Proveniens
Astrid Brate (1888-1929);
Dr. Jakob Billström (1880-1953). Dr. Billström var praktiserande läkare i Stockholm och från 1910 gift med Astrid Brate;
därefter i arv inom familjen.

Utställd
Liljevalchs konsthall, Stockholm (enligt etikett a tergo).

Fanny Brate, Porträtt av Astrid, 1901. Fanny Brate, Namnsdag, 1902. Foto: NM/PD.

Pris på begäran

Kontakta oss för mer information