Kvinna i kolorerad klänning

Henri Sert

Henri Sert
1938 – 1964
Frankrike/Sverige

Kvinna i kolorerad klänning
Olja på duk, 92 x 72,5 cm, signerad och daterad H. S+t. 60.

Den alltför tidigt bortgångne konstnären Henri Sert föddes på den franska ön La Réunion utanför Afrikas kust. Efter studier på ett jesuitkloster i Paris kom han 1958 till Sverige på initiativ av en mecenatgrupp och var till en början bosatt på Ven, där han lånade en ateljé i Emil Johansson-Thors gamla gård. Tidigt hade Sert visat konstnärliga anlag.

Den bohemiske konstnären arbetade bäst på nätterna, då han sittande på golvet kunde frenetiskt syssla med fyra – fem tavlor samtidigt. Hans motiv var framförallt människan och verken betitlas ofta mycket personligt. Målningarna är underfundiga och fulla av poesi, ibland på gränsen till det groteska, men de speglar alltid hans drömmande sinne, hans fantasi.

Trots att Sert fick många nya vänner och mecenater i Stockholm levde han mycket fattigt. Det var som om han sökte sig till svälten. Vännen och författaren Ivar Ahlstedt skrev om Sert ”att måla var nödvändigt, att leva var inte särskilt nödvändigt”. Journalisten Lars Widding jämförde Sert med en ”främmande fågel i ett fruset Stockholm”.

Sert ställde under sin Sverigevistelse ut åtskilliga gånger, bland annat hos Galleri Danielsson i Borgholm, på Galerie Marya i Köpenhamn samt på Kunstforeningen i Oslo. Efter hans död anordnade Gummesons konstgalleri i Stockholm en stor minnesutställning. En konstkritiker skrev vid detta tillfälle:

”Som människa var Henri Sert oerhört receptiv och det är kanske förvånande, hur fri från olika strömningar hans verk står – de är surrealism, impressionism, expressionism efter hans eget behov.”

Pris på begäran

Kontakta oss för mer information