Damen i blått

Isaac Grünewald

Isaac Grünewald
1889–1946
Sverige

Damen i blått
Olja på duk
130 x 88 cm
Signerad Isaac Grünewald 1917

Som porträttmålare var Grünewald betydelsefull och vann stor uppmärksamhet. Nyckeln till framgången ska sökas i hans förmåga att återge individens karaktärsdrag med psykologisk inlevelse. Under andra hälften av tiotalet utförde han en svit porträtt föreställande olika skådespelare. 1917 målade han porträttet av den hyllade norska aktrisen Gerd Egede-Nissen (1895–1988). I hennes barndomshem fanns ett stort teaterintresse och alla hennes syskon blev som vuxna skådespelare. Gerd Egede-Nissen gjorde 1910 sin debut på Nationalteatern i Oslo och medverkade i ett flertal stumfilmer och gifte sig senare med dramatikern Nordahl Grieg.

Damen i blått har en stram hållning, sluten gest och allvarsamt ansiktsuttryck som kontrasteras av ett färgcrescendo av varma röda nyanser, kalla i blått och guldgult som en pikant effekt. För Issac Grünewald skulle färgen skapa en fest för ögat, men den hade även en psykologisk funktion, vars effekt synliggörs i porträttsviterna. Den avbildade kvinnan är elegant klädd i en romantisk klänning med högt halskrås, skir bolero och vid kjol som kvinnligt markerar höften. Den vibrerande koloriten, liksom de markerade linjerna, är framträdande och typiska för Grünewalds verk från tiden. Det spontana och flyktiga i måleriet framkommer genom den eteriska penselföringen och duken som tillåts lysa igenom på sina ställen. (CH)

Utställd
Liljevalchs konsthall, Stockholm, Isaac Grünewald – Målningar 1904–1944, 1944, kat nr 114.
Liljevalchs konsthall, Stockholm, Expressionistutställningen, 1918, kat nr 98.

Litteratur
J. P. Hodin, Isaac Grünewald, Stockholm 1949, omnämnd i not s 93.
Sixten Strömbom, Isaac Grünewald, Bonniers konstböcker, Stockholm 1934, s 29, benämnd Porträtt av skådespelerskan Gerd Egede-Nissen.

Pris på begäran

Kontakta oss för mer information