Efter fisketuren (hägrar)

Jonas Nilsson

Jonas Nilsson
Född 1968, Uppsala

Efter fisketuren (hägrar)
Akvarell, 75 x 105 cm. Utförd 2019.

Denna målning har konstnären själv kommenterat med följande ord:

”Landskapsmålningar är något som jag numer gör allt för sällan, men kärleken till landskapsskildringar består alltjämt. Det är på något sätt grunden till mitt måleri och det som jag började med i liten skala som 12,13-åring. Min mamma som är en duktig akvarellist lärde mig tidigt grunderna och jag började med att titta på hennes landskapsmålningar. När man målar ett landskap så är det särskilt en sak man bör behärska, nämligen perspektivet.

Att hitta rätt med perspektivlinjen i målningen kan vara krångligare än det ser ut. Jag faller lätt för motiv med vatten och vårvintern är min landskapshöjdpunkt. Det är då jag kan arbeta med tydliga djupgående perspektiv och förutom de grafiska effekter som snö bidrar med så har jag också hela den blå-grå-ockra färgskalan att jobba med. Toner och valörer är också viktiga komplement i målningen och något jag behandlar med varsamhet för att hitta rätt stämning i bilden. Hägrarna som nyss ätit färdigt och beger sig hemåt med tysta vingslag, är en scen som jag har burit med mig sedan barnsben och som jag än i dag tycker är så rolig att skildra.”

Jonas Nilsson uppmärksammades tidigt för sitt enastående sätt att skildra den svenska naturen. Redan som 15-åring hade han en mindre utställning i hemstaden Uppsala. Två år senare följde hans första separatutställning.

Efter avslutad utbildning på Konstskolan i Stockholm 1989 inleddes ett konstnärskap på heltid som sedan dess har resulterat i ett 40-tal utställningar både i Sverige och internationellt. 2005 ställde Jonas Nilsson ut tillsammans med skulptören Anders Sandström i Bruno Liljefors hem vid Österbybruks herrgård. Han har även medverkat på prestigefyllda ”Birds in art” i USA vid ett flertal tillfällen. Våren 2018 fick han sitt definitiva genombrott med en stor separatutställning i Åmells konsthandel i Stockholm. Idag tillhör han Sveriges absolut främsta naturmålare.

Jonas Nilsson hämtar all sin inspiration till sina målningar direkt från naturen. En arbetsdag börjar oftast ute vid någon våtmark eller ett skogsparti; med sig har han sina skissböcker där alla intryck nedtecknas i form av skisser och anteckningar. Dessa bildar sedan underlag till det fortsatta arbetet i ateljén, där idéerna tar sin slutliga form. Jonas Nilsson arbetar i både olja och akvarell, två tekniker han tycker kompletterar varandra. Motiven har under de senaste tio åren huvudsakligen varit fåglar, men även däggdjur, insekter, kräldjur och landskap förekommer i hans bilder. Ett representativt urval från denna produktion presenteras i den rikt illustrerade boken Vadarland, som Jonas själv gav ut hösten 2016.

Jonas Nilssons måleri präglas av en stark kärlek till naturen och alla dess färger och former. Olja och akvarell är hans ständiga följeslagare både i fält och i ateljén. Han är född 1968 och uppvuxen i Uppsala där han fortfarande bor och verkar.

Pris på begäran

Kontakta oss för mer information