Följa John (ladusvalor)

Jonas Nilsson

Jonas Nilsson
Född 1968, Uppsala

Följa John (ladusvalor)
Olja på duk, 89 x 116 cm. Utförd 2018.

Denna målning har konstnären själv kommenterat med följande ord:

”Det är en härlig sommardag när jag sitter vid ett av mina favoritställen. En varm bris snuddar mitt ansikte och jag känner hur jag går ner i varv. Inte många fåglar eller djur gör sig synbara den här dagen, men där jag sitter i mitt stilla sinne så spelar det för tillfället inte så stor roll. Några ladusvalor passerar ute på fältet framför mig på lite håll, jagandes insekter fram och tillbaka. På den här platsen har jag många gånger målat av dem när de vilar på någon stolpe.
Plötsligt från ingenstans sveper tre ladusvalor in framför stängslet framför mig. Det går rasande fort och för en kort sekund är jag övertygad att de kommer att krocka med någon av stolparna. Skickligt manövrerar de dock mellan alla hinder och försvinner lika snabbt som de uppenbarade sig. Jag får känslan av att de för en stund släppte på allvaret med att fånga insekter, och för en kort stund lekte med varandra, kanske ville de imponera på en slötittande naturmålare och visa upp sina formidabla flygegenskaper!
Om så var fallet så får man verkligen säga att de lyckades!”

Jonas Nilsson uppmärksammades tidigt för sitt enastående sätt att skildra den svenska naturen. Redan som 15-åring hade han en mindre utställning i hemstaden Uppsala. Två år senare följde hans första separatutställning.

Efter avslutad utbildning på Konstskolan i Stockholm 1989 inleddes ett konstnärskap på heltid som sedan dess har resulterat i ett 40-tal utställningar både i Sverige och internationellt. 2005 ställde Jonas Nilsson ut tillsammans med skulptören Anders Sandström i Bruno Liljefors hem vid Österbybruks herrgård. Han har även medverkat på prestigefyllda ”Birds in art” i USA vid ett flertal tillfällen. Våren 2018 fick han sitt definitiva genombrott med en stor separatutställning i Åmells konsthandel i Stockholm. Idag tillhör han Sveriges absolut främsta naturmålare.

Jonas Nilsson hämtar all sin inspiration till sina målningar direkt från naturen. En arbetsdag börjar oftast ute vid någon våtmark eller ett skogsparti; med sig har han sina skissböcker där alla intryck nedtecknas i form av skisser och anteckningar. Dessa bildar sedan underlag till det fortsatta arbetet i ateljén, där idéerna tar sin slutliga form. Jonas Nilsson arbetar i både olja och akvarell, två tekniker han tycker kompletterar varandra. Motiven har under de senaste tio åren huvudsakligen varit fåglar, men även däggdjur, insekter, kräldjur och landskap förekommer i hans bilder. Ett representativt urval från denna produktion presenteras i den rikt illustrerade boken Vadarland, som Jonas själv gav ut hösten 2016.

Jonas Nilssons måleri präglas av en stark kärlek till naturen och alla dess färger och former. Olja och akvarell är hans ständiga följeslagare både i fält och i ateljén. Han är född 1968 och uppvuxen i Uppsala där han fortfarande bor och verkar.

Pris på begäran

Kontakta oss för mer information