Hemma igen (stjärtmesar)

Jonas Nilsson

Jonas Nilsson
Född 1968, Uppsala

Hemma igen (stjärtmesar)
Akvarell, 76 x 56 cm. Utförd 2018.

Denna målning har konstnären själv kommenterat med följande ord:

”Stjärtmesar har intresserat mig länge, och de senaste åren har de även börjat visa sig vid min utfodring på vintern då jag hänger mycket talgbollar som de gillar. Det är alltid trevligt när man stöter på en flock, sociala som de är och man får en känsla av att de trivs tillsammans när de följer varandra i hoppandet från gren till gren. Ofta har jag stött på stjärtmesar vid mina vandringar till Stordammen som egentligen är min insekts och fjärilsdamm nära hemmet. Där träffar jag allt som oftast också på stjärtmesen, och när de uppehåller sig vid björkdungarna där, så får jag en kombination som är väldigt estetiskt tilltalande. Måleriskt så skapar den vita kroppen och huvudet en fin kontrast till omgivningen med ett spännande skuggspel.”

Jonas Nilsson uppmärksammades tidigt för sitt enastående sätt att skildra den svenska naturen. Redan som 15-åring hade han en mindre utställning i hemstaden Uppsala. Två år senare följde hans första separatutställning.

Efter avslutad utbildning på Konstskolan i Stockholm 1989 inleddes ett konstnärskap på heltid som sedan dess har resulterat i ett 40-tal utställningar både i Sverige och internationellt. 2005 ställde Jonas Nilsson ut tillsammans med skulptören Anders Sandström i Bruno Liljefors hem vid Österbybruks herrgård. Han har även medverkat på prestigefyllda ”Birds in art” i USA vid ett flertal tillfällen. Våren 2018 fick han sitt definitiva genombrott med en stor separatutställning i Åmells konsthandel i Stockholm. Idag tillhör han Sveriges absolut främsta naturmålare.

Jonas Nilsson hämtar all sin inspiration till sina målningar direkt från naturen. En arbetsdag börjar oftast ute vid någon våtmark eller ett skogsparti; med sig har han sina skissböcker där alla intryck nedtecknas i form av skisser och anteckningar. Dessa bildar sedan underlag till det fortsatta arbetet i ateljén, där idéerna tar sin slutliga form. Jonas Nilsson arbetar i både olja och akvarell, två tekniker han tycker kompletterar varandra. Motiven har under de senaste tio åren huvudsakligen varit fåglar, men även däggdjur, insekter, kräldjur och landskap förekommer i hans bilder. Ett representativt urval från denna produktion presenteras i den rikt illustrerade boken Vadarland, som Jonas själv gav ut hösten 2016.

Jonas Nilssons måleri präglas av en stark kärlek till naturen och alla dess färger och former. Olja och akvarell är hans ständiga följeslagare både i fält och i ateljén. Han är född 1968 och uppvuxen i Uppsala där han fortfarande bor och verkar.

Pris på begäran

Kontakta oss för mer information