I äppelträdet (domherre)

Jonas Nilsson

Jonas Nilsson
Född 1968, Uppsala

I äppelträdet (domherre)
Olja på duk, 55 x 45 cm. Utförd 2018.

Denna målning har konstnären själv kommenterat med följande ord:

”Ofta får jag frågan vilken fågel som är min favoritfågel att måla. Det är faktiskt ingen lätt fråga att besvara. Jag har egentligen ingen favorit, jag har flera! Domherren hör naturligtvis dit, inte bara på grund av den vackra dräkten, utan även för att jag upplever den som så svår att få rätt. Den kan tyckas okomplicerad vid en första anblick, men sanningen är långt därifrån. Huvudet har linjer och avgränsningar som jag kan bli närmast knäpp av när jag försöker förstå dem, den röda färgen på bröstet kräver förmodligen en smärre uppsats för att analyseras rätt. Svårigheterna till trots, eller kanske tack vare, så är den och kommer alltid att vara en av mina absoluta favoriter att skildra.”

Jonas Nilsson uppmärksammades tidigt för sitt enastående sätt att skildra den svenska naturen. Redan som 15-åring hade han en mindre utställning i hemstaden Uppsala. Två år senare följde hans första separatutställning.

Efter avslutad utbildning på Konstskolan i Stockholm 1989 inleddes ett konstnärskap på heltid som sedan dess har resulterat i ett 40-tal utställningar både i Sverige och internationellt. 2005 ställde Jonas Nilsson ut tillsammans med skulptören Anders Sandström i Bruno Liljefors hem vid Österbybruks herrgård. Han har även medverkat på prestigefyllda ”Birds in art” i USA vid ett flertal tillfällen. Våren 2018 fick han sitt definitiva genombrott med en stor separatutställning i Åmells konsthandel i Stockholm. Idag tillhör han Sveriges absolut främsta naturmålare.

Jonas Nilsson hämtar all sin inspiration till sina målningar direkt från naturen. En arbetsdag börjar oftast ute vid någon våtmark eller ett skogsparti; med sig har han sina skissböcker där alla intryck nedtecknas i form av skisser och anteckningar. Dessa bildar sedan underlag till det fortsatta arbetet i ateljén, där idéerna tar sin slutliga form. Jonas Nilsson arbetar i både olja och akvarell, två tekniker han tycker kompletterar varandra. Motiven har under de senaste tio åren huvudsakligen varit fåglar, men även däggdjur, insekter, kräldjur och landskap förekommer i hans bilder. Ett representativt urval från denna produktion presenteras i den rikt illustrerade boken Vadarland, som Jonas själv gav ut hösten 2016.

Jonas Nilssons måleri präglas av en stark kärlek till naturen och alla dess färger och former. Olja och akvarell är hans ständiga följeslagare både i fält och i ateljén. Han är född 1968 och uppvuxen i Uppsala där han fortfarande bor och verkar.

Pris på begäran

Kontakta oss för mer information