Morgon vid Kapelludden (Fiskmås)

Jonas Nilsson

Jonas Nilsson
Född 1968, Uppsala

Morgon vid Kapelludden (Fiskmåsar)
Olja på duk, 81 x 100 cm, signerad Jonas Nilsson. Utförd 2020.

Jonas Nilsson hämtar all sin inspiration till sina målningar direkt från naturen. En arbetsdag börjar oftast ute vid någon våtmark eller ett skogsparti; med sig har han sina skissböcker där alla intryck nedtecknas i form av skisser och anteckningar. Dessa bildar sedan underlag till det fortsatta arbetet i ateljén, där idéerna tar sin slutliga form. Jonas Nilsson arbetar i både olja och akvarell, två tekniker han tycker kompletterar varandra. Motiven har under de senaste tio åren huvudsakligen varit fåglar, men även däggdjur, insekter, kräldjur och landskap förekommer i hans bilder. Ett representativt urval från denna produktion presenteras i den rikt illustrerade boken Vadarland, som Jonas själv gav ut hösten 2016. I anslutning till hans andra utställning på Åmells i maj 2019 producerades ytterligare en välskriven och vackert formgiven bok med titeln Jonas Nilsson. Ögonblicken som försvann.

Boken Vadarland innehåller en annan, liknande målning med fiskmåsar, som Jonas Nilsson målade efter en naturupplevelse på Kapelludden på östra Öland 2015. Liksom i det aktuella konstverket står de båda måsarna på några spridda stenar i vattnet, vars gråvita toner smälter ihop med fåglarnas och bidrar till att ge motivet ett silvrigt skimmer. Om den förra målningens tillkomst har konstnären själv skrivit:

”Framme vid Kapelludden är vädret fortfarande grått och trist, men jag slipper i alla fall regnet. (…) Jag noterar en grupp fiskmåsar som uppehåller sig en bit till vänster om min observationsplats, kanske fyra fem individer, som mest vilar sig och ägnar sig åt underhåll av fjäderdräkten. De är en fin grupp en bit ut i vattnet, vid ett par stenar av varierande storlek och i färger som separerar dem. När jag tar en närmare titt i tub-kikaren så kan jag se alla de toner som omfamnar landskapet, reflekterade i deras vita dräkter.”
(Jonas Nilsson, Vadarland, 2016, s 11).

I Morgon vid Kapelludden återupplever Jonas Nilsson den svala, grå morgonstämning som han så finstämt lyckades fånga i sitt skissblock den där speciella dagen vid Kapelludden. Med stor inlevelse låter han sin intensiva naturupplevelse återuppstå i fysisk form då han i ateljén översätter de direkta synintryck han den gången fäste på papper till en ny, noga utarbetad målning i olja på duk. Resultatet är ett fint exempel på hur ett passerat, men genuint sinnesberörande ögonblick kan göras levande om och om igen; inte bara för konstnären, utan även för betraktaren.

Litteratur
Jämför: Jonas Nilsson, Vadarland, Stockholm 2016, Växlande ljus, avbildad på helsida i färg, s 10.

Pris på begäran

Kontakta oss för mer information