”Gubbe och måsar”.

Ragnar Sandberg

Ragnar Sandberg
1902−1972
Sverige

Gubbe och måsar
Olja på duk, 82 x 83 cm, monogramsignerad R S. A tergo numrerad NR 1. Troligtvis utförd kring mitten av 1930-talet.

Ragnar Sandberg utbildades vid Valands målarskola i Göteborg i mitten av 1920-talet med Tor Bjurström som lärare. 1926 gjorde han tillsammans med målarkamraterna Nils Nilsson och David Larsson en studieresa till Frankrike. Det franska landskapet, klimatet och framför allt kulturen gjorde ett starkt intryck på Sandberg. Tio år senare, 1936-37, återvände han för en längre tids vistelse, bland annat i Paris och Toulon. För resten av sitt liv skulle Sandberg sedan komma att hylla fransk konst och litteratur som inspirationskälla och resonansbotten för sitt eget skapande.

En av de franska konstnärer som Ragnar Sandberg beundrade var Pierre Bonnard. Dennes ljusa färgskala och vardagligt lust- och fartfyllda motiv roade honom. I början av 1930-talet, då Sandberg bodde och verkade på platser som Göteborg, Stenungsund, Hanhals och Orust, experimenterade han likt Bonnard med ovanliga färgkombinationer såsom rosa och gulgrönt och han använde sig gärna av vitt för att bryta ner färgerna till riktigt ljusa nyanser. Han prövade också de övertoner som uppstår när ett par näraliggande färger som exempelvis blåviolett och blågrönt spelar mot varandra. Typiska motiv från den tiden var ljusskimrande landskap och somriga figurscener med människor i rörelse; cyklandes, badandes eller lekandes på bryggor.

Efter återkomsten från den senare Frankrikevistelsen mot trettiotalets slut mörknade Sandbergs palett. Han bosatte sig vid Lilla Bommen i Göteborg och det är i gatu- och hamnmotiven därifrån som den distinkta svärtan först dyker upp i hans målningar. Till en början ser man den mest som skuggor eller i husfasadernas silhuetter, men senare, från och med tiden kring krigsutbrottet 1939, blir den till en egen kulör på Sandbergs palett.

Motivet med gubbar och gummor som matar måsar intresserade Ragnar Sandberg under många år och det förekommer även i serier. Själva bildidén tycks ha sitt ursprung i konstnärens många strövtåg genom Göteborg i början av 30-talet, vilka enligt Ulf Linde ”sällan förde honom utanför stadens hank och stör” och då ”hans intresse räckte till för allt och omfattade också stadens djur – dess katter och hundar, duvor och måsar.” (Linde 1979, s 12). Målningen Gubbe och måsar bär på baksidan av duken påskriften ”NR I”, vilket indikerar att den möjligen kan vara den första i en serie med samma motiv. På den stora Sandbergutställningen i Liljevalchs konsthall, Göteborgs konstmuseum och Norrköpings konstmuseum 2002-03 visades utöver den aktuella Gubbe och måsar även två målningar med titeln Man med fåglar från 1938-39. Den ena av de två har samma mått och är såväl till form som kolorit mycket lik Gubbe och måsar – skillnaden i form märks bara i positionen på gubbens armar. Vad färgen beträffar är de blå tonerna något mörkare och det finns en antydan till svärta i skuggorna från måsarnas vingar. I den andra Man med fåglar har den ljust gula färgen ersatts av en mörkt skogsgrön ton, himlen är gråblå och två kolsvarta fåglar flaxar runt gubbens huvud. Sammantaget kan de tre målningarna uppfattas som ett tydligt exempel på hur Sandbergs koloristiska uttryck förändrades under decenniets gång: från det lyriskt ljusa som påminner om Bonnard, till det sena trettiotalets distinkta svärta i detaljerna.

Under 1960-talet skulle Ragnar Sandberg efter ett uppehåll på drygt tio år än en gång återvända till motivet med människor och kringflaxande fåglar. I de målningar som då skapades på detta tema skulle konstnären återigen använda sig av riktigt ljusa, lätta valörer i skira pastelltoner och mycket vitt som förhöjande accent. (CEÖ)

Proveniens
Överläkaren och konstsamlaren Sam Pettersson (1893-1961), Falköping;
därefter genom arv till sonen Gunnar Petterson (1925-2004);
därefter genom arv till den förres hustru, Birgitta Petterson (1926-2017);
därefter genom arv till senaste privata ägare.

Utställd
Riksförbundet för bildande konst, Göteborgsmåleri, utställning nr 136, 1954, kat nr 2;
Riksförbundet för bildande konst, Kiel-Hamburg, (okänt årtal), enligt bevarad etikett a tergo utställd med titeln Greis und Möwen;
Liljevalchs konsthall, Stockholm, Ragnar Sandberg. Retrospektiv, okt 2002 – jan 2003 (utan kat nr);
Göteborgs konstmuseum, Ragnar Sandberg. Retrospektiv, feb – april 2003 (utan kat nr);
Norrköpings konstmuseum, Ragnar Sandberg. Retrospektiv, juni – aug 2003 (utan kat nr).

Litteratur
Jämför: Mårten Castenfors (red), Ragnar Sandberg, Liljevalchs katalog nr 458, Stockholm 2002, målningarna Man med fåglar, 1938, avbildade i färg på s 39 resp 40.
Jämför även Ulf Linde, Ragnar Sandberg, Stockholm 1979, Måsar II, 1966-69, avbildad i färg, s 145.

Pris på begäran

Kontakta oss för mer information