Vårkväll vid älven

Stefan Johansson

Stefan Johansson
1876-1955
Sverige

Vårkväll vid älven
Akvarell på duk, 74 x 56 cm, signerad och daterad STEFAN. -43. A tergo med handskriven påskrift: ”Vårkväll vid älven. -43. Akvarell på duk. Ram: satin-valnöt. Dagmått 74 x 56 cm.”

Stefan Johansson växte upp vid Klarälven i Värmland. Efter studier vid Tekniska skolan och Konstakademien var han under en period bosatt i Stockholm. Under de här åren företog han flera resor bland annat till Tyskland och Italien. 1931 återvände han till Värmland och bosatte sig i Karlstad, där han kom att tillbringa de sista 25 åren av sitt liv, långt bort från konstlivet i Stockholm och Göteborg. Här utvecklade han sitt särpräglade och originella måleri i en ovanlig teknik: akvarell på duk. Omkring 1910 valde Johansson att överge pappret till fördel för linneduken. Han kallade tekniken ”tvättmålningsteknik”, vilket innebar att färgen först lades på med pensel. Därefter tvättades den bort med svamp eller trasa. Detta upprepades om och om igen tills duken var mer eller mindre genomfärgad. Han använde sig av akvarellfärg på tub, som blandades ut med vatten. Allt detta bidrar till den närmast asketiska och högtidliga känsla som finns i hans verk.

Det är något samtidigt religiöst mystiskt och intellektuellt över Stefan Johanssons måleri. Han kom tidigt att specialisera sig på porträtt och interiörer men har även utfört ett flertal stadsbilder och landskap. Speciellt när det gäller stadsmotiven intresserade han sig för de optiska fenomen som kan upplevas i en gaslyktas sken. 1937 flyttade Stefan Johansson till en lägenhet på Älvgatan i Karlstad, alldeles intill Klarälven. Bostaden kom att bli ett återkommande motiv under de 18 år han bodde där. Likaså utsikten över Klarälven, som han betraktade vid olika tider på dygnet och under olika årstider.

I den här aktuella målningen Vårkväll vid älven är det inte vattnet som är det primära motivet utan gatlyktan och dess ljussken. Stefan Johansson hade redan 1926 visat lyktbilder i stadsmiljö i en utställning i Stockholm och efter flytten till Värmland kom han att fortsätta att arbeta med motivet. Här finner vi samma intresse för ljuset som i hans interiörbilder. Under 1930-talet stod han oftast utomhus på plats och målade inför motivet men hans arbetssätt kom att förändras. Stefan Johansson övergick till att mycket intensivt stå och betrakta motivet, ibland i upp till två timmar, innan han gick tillbaka till bostaden och där utförde målningen. Under det intensiva betraktandet läste han in motivet och etsade in färger och reflexer på näthinnan. Detta överfördes sedan till duken. Det är en vacker vårkväll vid älven som här skildras. Himlen färgas av den nedgående solens sista strålar och färgerna återkommer i det spegelblanka vattnet. En ensam gatlykta står i centrum för konstnärens uppmärksamhet, omgiven av två spröda träd. I bakgrunden syns flera lyktor i form av lysande cirklar längs vattnet. Ett stilla, närmast mystiskt allvar vilar över målningen. (MA)

Proveniens
Fru Helga Olson, Karlstad.

Utställd
Värmlands museum, Karlstad, Värmlands konstförenings 8:e utställning, 1943 (enl Hammenbeck);
Värmlands museum, Karlstad, Stefan Johansson. Minnesutställning, 1958, kat nr 58.

Litteratur
Folke Holmér, En bok om Stefan Johansson, Stockholm 1958, avbildad på helsida i svartvitt, s 51, med titeln Lyktan vid älven, vårkväll;
Stefan Hammenbeck (red), Stefan Johansson. Bara tiden och livet förslog, Karlstad 2007, avbildad i svartvitt, s 140, med titeln Lyktan vid älven, vårkväll.

Pris på begäran

Kontakta oss för mer information