Åmells senaste nyheter

Åmells visar upp svenska mästare på TEFAF i Maastricht

Åmells visar upp måleri av svenska mästare på TEFAF i Maastricht. TEFAF räknas till världens mest framstående mässa för konst, antikviteter och design över alla tidsepoker. Besökare till Åmells monter nummer 454 kommer att få skåda högklassigt måleri av bland andra Alexander Roslin, Anders Zorn, August Strindberg och Carl Larsson. TEFAF i Maastricht öppnar för allmänheten 10-18 mars 2018. Utställningen med Åmells sker i samarbete med Adam Williams Fine Art i London.

 
 

Stockholms premiär för filmen Himlens mörkrum

”Alla människor är vackra när de arbetar” - Jean Hermanson (1938-2012). Den 27 oktober är det Stockholms premiär för filmen Himlens mörkrum. Filmen är regisserad av Nils Petter Löfstedt och handlar om fotografen och filmaren Jean Hermansons konstnärskap. I filmen medverkar bl.a Verner Åmell som äger flera av Jean Hermanssons verk. Jean fotograferar respektfullt arbetare över hela Sverige och lämnar efter sin död 2012 efter sig ett att arkiv som sträcker sig från 1960-talet och fram till idag. Ett arkiv där det mesta varit helt dolt för omvärlden. Resan i Jeans fotspår leder till många spännande möten mellan nuet och det förflutna, och blir en resa genom ett Sverige som är märkligt lik det som Jean Hermanson en gång fotograferade. Filmen visas på Zita – Folkets Bio Stockholm

 
 

Åmells visar upp Sveriges främsta konstverk i New York

Åmells kommer att visa upp målningen Inferno av August Strindberg på TEFAF New York. Strindbergs ikoniska oljemålning anses av många vara ett av Sveriges främsta konstverk. Inferno delar namnet med Strindbergs självbiografiska roman som utgavs 1897. Hans stormiga äktenskap och kringflackande tillvaro påverkade honom mycket. Inferno blev en av de målningar som stod honom närmast. Strindberg behöll den i sin egen ägo längre än något annat verk. Konstvetare har tolkat tavlan som ett uttryck både för hans förtvivlan och för hans upplevelse av jordelivet som en straffanstalt, tillbragt i en mörk håla i förhoppning om en högre ljusare tillvaro i en värld efter detta. TEFAF New York pågår från 28 oktober till 1 november 2017. Det är den internationellt främsta mässan för konst och antikviteter. Här visas den finaste kvalitetskonsten upp för att inspirera konstälskare från hela världen.

 
 

Första utställningen med Anders Zorn på 111 år

Petit Palais (Musée des Beaux-Arts de la Ville du Paris) visar nu en stor utställning med 150 verk av konstnären Anders Zorn. Åmells har lånat ut ett flertal verk till utställningen, bland annat, Daiduscha (1887) och Natteffekt (1895). Zorn var en populär konstnär i Paris under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, men har inte haft en egen utställning i staden sedan 1906. Utställningen på Petit Palais i Paris pågår från 15 september till 17 december 2017.