Advents­kalender 2018

 
 

Olja på duk, 70 x 110 cm, signerad A Genberg. Målningen ingår i Åmells kommande utställning Winter Tales som öppnar i januari 2019. Önskar du få en privat visning dessförinnan och/eller fördjupad information om fotografiet är du välkommen att besöka galleriet eller att kontakta info@amells.com.

17 december

Anton Genberg (1862–1939)

I dagens lucka gömmer sig en vacker målning av Anton Genberg. Genbergs måleri kännetecknas av hans förmåga att förena detaljrik skärpa med ljusstämt valörmåleri i stämningsfyllda aftonstämningar och blåskuggiga snölandskap. De uttrycker hans romantiska landskapssyn men utan sentimentalitet. Penselskriften är bred och flytande men alltid behärskad, vilket Vinter vid älven är ett utmärkt exempel på. Alla element i motivet, såväl snötäcket som byggnaderna, skogen, vattnet och himlen, är skildrade med dessa säkra och kraftfulla penseldrag, och skapar en oerhört raffinerad mosaik av färgeffekter. Den snabbt flytande älven är skildrad med Genbergs typiska kraft. Älvens mycket distinkt diagonala linje och dess dramatiska rörelse rakt mot betraktaren är karakteristiskt för Genbergs kompositioner och skapar en intensitet i det annars så stillsamma landskapet. Det kylslagna vinterlandskapet lyser glödande i eftermiddagssolen och den återhållna, ljusa färgskalan bryts upp av den varmt faluröda byggnaden på andra sidan vattnet. Över den vita stenbyggnaden intill, framför vilken två små gestalter påminner om den dagliga tillvaron, har Genberg skickligt skildrat ett skuggspel med ett färgspektrum av ljusblå och grå nyanser. Avseende såväl komposition som färgpalett är Vinter vid älven en mycket raffinerad och harmonisk skildring av det norrländska landskap Genberg värdesatte så högt.

Olja på duk, 50 x 60,5 cm. Signerad C. Wilhelmson. Målningen ingår i Åmells kommande utställning Winter Tales som öppnar i januari 2019. Önskar du redan nu få en privat visning och/eller fördjupad information om målningen är du välkommen att besöka galleriet eller att kontakta info@amells.com.

3 december

Carl Wilhelmson (1866-1928)

Vinterlandskap (Vy från Kvarnberget)

Carl Wilhelmsons konst vittnar ofta om hans genuina kärlek till hembygden i Bohuslän och dess natur, befolkning, traditioner och bebyggelse. Han stammade från en urgammal fiskarsläkt från Fiskebäckskil och under sin sju år långa Parisvistelse var det dit han alltid återvände om somrarna för att hämta ny kraft och inspiration. Det var också där han åren 1910-11 lät uppföra sitt första egna hus med tillhörande ateljé, som han använde och bebodde sommartid ända fram till sin död.

Målningen Vinterlandskap återger en vy som Wilhelmson aldrig tycks ha tröttnat på, men som han sällan skildrade om vintern: utsikten från Kvarnberget. Det finns dock en vintermålning som återger exakt samma motiv, men i en mer naturalistiskt stil och en betydligt dystrare färgskala. Den målningen, som omväxlande betitlas Vinter. Fiskebäckskil och Fiskebäckskil, vinter, utfördes redan 1899 och tillhör idag Nationalmuseum (NM 1965). När Wilhelmson upprepar motivet 1912 har han övergått till de torrare Weimarfärgerna och till sin karaktäristiska fläckteknik. Här har han använt en djärv kombination av isigt blå och varmt tegelröda toner för att smälta samman himmel och hav med de solbelysta hustaken och de snötäckta bergen i fonden.