Staden i fokus: Anna Palm & Henry B. Goodwin

24 augusti - 13 september 2019

Utställningen Staden i fokus: Anna Palm & Henry B. Goodwin kretsar kring Anna Palms och Henry B. Goodwins omtyckta skildringar av stadslandskap i akvarellmåleri respektive fotogravyr. Båda konstnärerna var verksamma i Stockholm under sekelskiftet 1900 men deras sätt att skildra vår vackra huvudstad skiljer sig mycket åt. I denna utställning möts deras olika perspektiv, arbetsmetod och uttryck och förmedlar tillsammans en nyanserad berättelse om stadens många ansikten. Palms och Goodwins vitt skilda estetik till trots förenas verken av en stämningsfull tidsdoft av det stadsliv som en gång varit.

 

En av Sveriges allra främsta akvarellister under sekelskiftet var Anna Palm (1859-1924), känd för sina detaljerade panoramabilder av Stockholm. Det mest återkommande motivet i hennes verk, som förekommer i mångtalet olika versioner, var utsikten från Blasieholmskajen över Stockholms slott och båtarna som där gled fram på Strömmen. I fonden av Anna Palms friskt luftiga akvareller återfinns ofta även andra igenkännbara moment från Stockholms stadsbild - såsom Operan, Grand Hotel, Skeppsbron, Skeppsholmskyrkan och Nationalmuseum.

 

Det tycks alltid vara en behaglig och ljus sommarsöndag i Palms bildvärld, med huvudstadsbor som flanerar på kajkanten eller står och konverserar, utan att jäkta. Var verk rymmer flera berättelser för konstbetraktaren att upptäcka och dröja sig kvar vid; alla de fint återgivna detaljerna i de puffande ångfartygen, de eleganta damerna med parasoll, de små knähundarna och de passerande hästdroskorna.

 

Heinrich Karl Hugo Bürgel (1878-1931) var en tysk-svensk fotograf född i München. I samband med att han flyttade till Sverige som språkvetare år 1904 ändrade han sitt namn till det mer engelskklingande Henry Buergel Goodwin. 1913 påbörjade Goodwin sin yrkesbana som fotograf i Stockholm och kom sedan att bli en av Sveriges mest uppburna fotografer, med stora framgångar som porträttfotograf och han var även en aktiv del av den svenska fotografidebatten. Goodwin betonade fotografin som ett konstnärligt medium och menade även att ädelkopieringsmetoder, såsom fotogravyr, var en nödvändighet för att fotografier skulle kunna bevaras till eftervärlden och att enbart dessa kamerabilder var av konstsamlarvärde.

 

I utställningen Staden i Fokus visas ett urval fotogravyrer av Henry B. Goodwin, vilka ursprungligen ingick i volymen Vårt vackra Stockholm från 1920. Denna volym innehöll 39 fotogravyrer som skildrade folklivet och de vardagshändelser som utspelades i vår huvudstad kring sekelskiftet. De måleriska gravyrerna har något drömskt vilandes över sig, med en mjuk bildyta och konturer som sammanvävs till vackra kompositioner.

Varmt välkommen till Staden i fokus!

 

Vernissage:

Lördag 24 augusti, kl. 12-16.

 

Öppettider under utställningen: 

måndag - fredag 10-18, lördag 12-16 

 

 
 

UTVALDA VERK