Vårutställning 2019

6 - 26 april 2019

Åmells inleder traditionsenligt den ljusa och varma årstiden med en högkvalitativ Vårutställning, som omfattar drygt 50 verk av nordiska konstnärer verksamma under perioden ca 1820−1970.

I årets Vårutställning presenteras bland annat två oemotståndliga akvareller av John Bauer: originalillustrationerna till Emil Linders saga ”Spelmannen, som fick madonnans guldsko”. Sagan, som illustrerades med två bilder, publicerades i 1915 års utgåva av Bland tomtar och troll. Därmed fick reproduktionerna mycket stor spridning. Bauers originalakvareller är däremot alltid unika rariteter, och att Åmells nu samtidigt kan erbjuda båda originalillustrationerna till en av den så populära bokseriens sagor får därför betraktas som exceptionellt.

Betydande modernistiska verk är bland annat Sigrid Hjerténs Kornhamnstorg (1912), Nils Dardels I loggian på Hildesborg (1914), Dick Beers Kaffestunden (1918) och Ragnar Sandbergs Matroser i Toulon (1937). Målningarna är representativa exempel på hur dessa konstnärer prövade sig fram till ett eget personligt uttryck, samtidigt som de är tydliga markörer för hur olika tendenser utvecklades i den svenska konsten under 1900-talets första hälft.

I avdelningen för klassiskt måleri finns flera verk som verkligen väcker vår- och sommarkänslor: Prins Eugens finstämda Vårbild, Waldemarsudde, Olle Hjortzbergs spröda Ängsblommor och Alfred Wahlbergs ljusflimrande Skogsparti, Gasny är bara några exempel.  

En mer tidlös höjdpunkt bland klassikerna är Julius Kronbergs monumentala Hypatia. Målningen, som föreställer en av antikens mest geniala kvinnogestalter, beställdes ursprungligen till salongen i träpatronen Fredrik Bünsows magnifika stadspalats på Strandvägen i Stockholm. Konstverket utgör ett belysande prov på det sena 1800-talets akademiska smak, samtidigt som den spännande och tragiska historien om målningens huvudperson känns synnerligen aktuell och angelägen att diskutera idag.

 

 
 

UTVALDA VERK