Roland Svensson
Öar, hav och människor

9 juni - 29 juni 2018

”Så skimrande var aldrig havet” sjöng Evert Taube, och många är vi som fallit för skärgårdens charm. Dess skiftningar och speglingar. Solnedgångar och soluppgångar. Folkliv och djurliv. Åmells konsthandel har äran att under juni månad bjuda på en utställning om Roland Svensson, en av våra främsta skärgårdsskildrare. Hans tolkningar av Stockholms skärgård sprider stor glädje och utställningen verkligen andas svensk sommar med allt vad det innebär. Vi möter målningar med motiv från Möja, Tornö, Gillöga, Stora och Lilla Nassa med flera ögrupper i mellersta och yttersta havsbandet. För att få en fördjupad bild av Roland Svenssons konstnärskap visas också ett urval av hans böcker och litografier, samt några verk av vänner och kollegor i skärgårdsgenren. Gemensamt för Roland Svenssons verk i denna utställning är att de huvudsakligen skildrar en folktom skärgård präglad av stillhet och ro. I dessa bilder uppfattar vi inte tystnaden och ensligheten som tomrum, utan som något som fyller hans konst med innehåll. Till utställningen hör en fin katalog om Roland Svenssons liv och konstnärskap, fylld med vackra bilder. En digital version av katalogen finner du via länken nedan.

Utställningen öppnar den 9 juni med allmän vernissage kl 12-16 och pågår fram till den 29 juni. Under utställningens period är galleriets öppettider helgfri mån-fre 10-18, lör 12-16.

 
 
 
 
 
 

Sommarutställning

Motiv från svenska skärgårdar
9 juni - 6 juli

Parallellt med Roland Svensson-utställningen visar vi upp ett antal verk från vänner och kollegor i skärgårdsgenren.

Vi bjuder bland annat på ljusa skira Sandhamnsmotiv av Oskar Bergman och Artur Bianchini men också på magnifika oljemålningar av Bruno Liljefors. Carl Wilhelmson skildrar skärgården i skymning och får oss att drömma oss bort till ljumma sommarkvällar.

Utställningen pågår fram till den 9 juli. Under utställningens period är galleriets
öppettider helgfri mån-fre 10-18,
lör 12-16.