Höstutställning

9 november - 6 december

Åmells avrundar 2019 genom att presentera en Höstutställning med flertalet utomordentligt intressanta och konsthistoriskt viktiga verk av några av Nordens mest framstående konstnärer. Utställningens absoluta paradnummer är August Strindbergs Inferno från 1903 – en temperamentsfull målning som bär vittnesmål om ett dramatiskt skede i konstnärens liv, och som av vissa anses som konstnärens mentala självporträtt. Här visas även flertalet målningar av våra främsta svenska målare, där framförallt Carl Larssons och Bruno Liljefors verk påvisar dessa konstnärers mästerliga förmågor såväl i unga år som på äldre dagar. Anders Zorn representeras dessutom av en finstämd detaljstudie till dennes porträtt av prins Carl. 

 

På Åmells sedvanliga vis samsas klassiskt med modernt i Höstutställningen, och svensk modernism företräds bland annat av GAN och hans karaktäristiska matroser liksom av Olle Olsson-Hagalunds färgstarka Spårvagnen, där konstnären själv gömmer sig i folkvimlet ombord. 

 

Från våra grannländer finner vi även verk av Paul Fischer, Peder Severin Krøyer och Maria Wiik. I år har vi två livfulla målningar av den danske konstnären Paul Fischer där denne har skildrat sin hemstad Köpenhamn - i den ena av målningarna dessutom med ett tilldragande porträtt av sin hustru Dagny i förgrunden. Vi visar även en magisk nocturne av Fischers landsman, Skagenmålaren P.S. Krøyer, där månskenet blänker i Kattegatt. Verksam under sent 1800-tal var dessutom Maria Wiik – en av de verkliga pionjärerna bland Finlands kvinnliga konstnärer – som här representeras av den inbjudande målningen  kvarnbacken

 

 

Inferno av August Strindberg

Det brukar sägas att Strindberg (1849-1912) vände sig till måleriet under perioder av skrivkramp, inte sällan föranledda av kriser i hans privatliv. Hösten 1901 tycks ha utgjort ett intressant undantag då Strindberg, förutom att förnya sitt måleri, parallellt arbetade med vad som kom att bli hans mest hyllade pjäs: Ett drömspel. Det finns anledning att tro att det förekom viss korsbefruktning mellan måleriet och skrivandet under denna period. Den grottliknande konstruktionen i Inferno har till exempel starka beröringspunkter med Fingals grotta i Ett drömspel, men också med målningen Barnets första vagga (1901).

 

Inferno låg Strindberg varmt om hjärtat och han behöll den i egen ägo längre än någon annan av hans målningar. Den har tolkats som ett uttryck för personlig förtvivlan och en upplevelse av jordelivet som en straffanstalt; en mörk håla där förhoppningen om en ljusare tillvaro enbart finns i en värld efter denna.

 

Idag är Inferno en av konstnärens mest omskrivna, utställda och reproducerade målningar. Första gången den visades offentligt var i Stockholm 1909. 

 

Inferno är tveklöst ett mästerverk av internationell dignitet och har ställts ut över hela världen, för att nu visas i Stockholm på Åmells stora Höstutställning.

 

 

 

 

Varmt välkommen till Höstutsällning 2019!

 

 

Vernissage:

Lördag 9 november, kl. 12-16.

 

Öppettider under utställningen: 

måndag - fredag 10-18, lördag 12-16 

 

 
 

UTVALDA VERK

 
 
 
 
 
 
 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning