Berättelser genom en kameralins

Avsnitt 4

 
 

Christer Strömholm

(1918-2002)

Christer Strömholm är den stora förgrundsgestalten inom svenskt fotografi. Han har haft ett betydande inflytande både genom sina bilder och som lärare på Fotoskolan i Stockholm som han grundade tillsammans med Tor Ivan Odulf 1956 och där han var verksam fram till början av 1970-talet. Under dessa år hade skolan drygt 1200 elever och bland dessa återfinns bland andra Gunnar Smoliansky, Anders Petersen och Dawid.

 

Det var först efter att ha studerat konst i Tyskland och Sverige i slutet av 1930-talet – för såväl Otte Sköld som Isaac Grünewald – som fotografiet blev Christer Strömholms kreativa uttryck. Med kameran dokumenterade han efterkrigstidens Paris och dess myllrande folkliv, och det var i Paris som Christer tog flera av sina mest uppmärksammande bilder. Det var inte minst hans skildring av transsexuella, som finns samlade i boken Vännerna från Place Blanche. Den publicerades 1983, men redan 1967 utkom boken Poste Restante, som internationellt sett räknas till en av 1900-talets viktigaste fotoböcker.

 

Christer Strömholm utvecklade ett starkt eget bildspråk, som inte låter sig begränsas till en genre utan istället rör sig mellan porträtt, stilleben, rena abstraktioner och gatufotografi. Det finns en stark koppling till surrealismens bildvärld och som en röd tråd löper teman om sexualitet och död. Majoriteten av hans bilder kom att samlas i den stora reproduktiva boken POSTE SCRIPTUM som utkom 2013.

 

Parallellt med sitt eget skapande formulerade Christer Strömholm också tankar kring fotografiet som konstform, men även filosofiska betraktelser, som publicerades i böckerna Kloka ord, 1997 och 102 Kloka Ord, 2005. Christer Strömholm tilldelades det prestigefulla Hasselbladspriset 1997.

 

 

 

 
 

Filmen är en presentation av Christer Strömholms konstnärskap med fotografier från Åmells samling av konst till salu 2018.