Stilla Spår

Gunnar Smoliansky

 
 
 
 

Gunnar Smoliansky

Ett liv bakom kameran

Gunnar Smoliansky tillhör den svenska fotohistorien. I över femtio år har han fängslat allmänheten med sina stämningsfulla foton fyllda av en poetisk underton. I denna onlineutställning har vi samlat ett tjugotal av hans skildringar över ett förgånget Stockholm, med stilla spår av dess invånare.

Smoliansky har en lång karriär bakom sig. Under det tidiga 1950-talet blev han introducerad till fotografin genom en kamrat som omvandlat sitt badrum till ett mörkrum. Smoliansky blev genast fängslad av det han såg och kände att han hittat sitt kall. Kort därefter köpte han sin första kamera och började experimentera med motiv och framkallningstekniker. Genom åren har han dock aldrig lämnat den analoga tekniken och har en förkärlek för arbetet i mörkerrummet där han använder sig av gammalt fotopapper för att framställa sina bilder.

Där många fotografer arbetar med olika projekt och teman under sitt konstnärskap tar Smoliansky ett foto i taget. Han har fotograferat de människor han mött och de saker han sett. Skildringar av Stockholm, dess invånare och omgivningar löper dock som en röd tråd genom Smolianskys konstnärskap. Redan 1951 tog han sina första foton av Stockholms hamn, varav flera motiv återfinns på utställningen. Här finns också livfulla ögonblicksskildringar från Södermalms gatuliv och stilla ögonblicksbilder tagna i hans älskade Saltsjö-Boo, där han bott och verkat under hela sitt liv.  

I denna utställning visas flera foton tagna från Waldemarsudde med dess skulpturpark i fokus, ett för Smoliansky omtyckt motiv. Fotografierna samlades i serien Waldemarsudde som 2004 ställdes ut i Prins Eugens ateljé och gavs ut i en bok. Bildserien är stor i antalet men de enskilda fotografierna har lånat miniatyrens storlek. Betraktaren skymtar i dem detaljer som Smoliansky med kamerans hjälp lyft fram; den vackra linjen i en fallen trädstam, mönstret av grenar som avtecknar sig mot himlen, arkitektoniska element och nära porträtt av skulpturer utsatta för naturens element eller som stoiska monument höljda i dimma. Bilderna är små detaljer och ögonblick som tillsammans bildar en helhet, och gör serien till ett facettrikt porträtt som fångar platsens själ. Smolianskys finstämda bildstil är omisskännlig och med den nyfiknes hänförelse lyfter han fram små, ofta förbisedda, detaljer i tillvaron, som ett vattenglas som glömts i en fönsterkarm, ett par trasiga glasögon, vissna blommor som i sin enkelhet skapar ett skulpturalt uttryck, en utmanande blick under lugg.

 

Gunnar Smoliansky har gjort sig känd som de små tingens mästare. Genom sina stillsamma och intima bilder av vardagsmiljöer skapar han poetiska stunder av ett ögonblicks verklighet. Med denna utställning vill vi belysa hans unika förmåga att använda kameran för att transformera det vanliga till det extraordinära i form av väldigt personliga observationer av hans omgivningar.

 

Här visar vi ett urval av de verk som finns tillgängliga. Välkommen att kontakta oss vid frågor.

 
 

verk i utställningen

Nedan visas ett axplock av de fotografier av Gunnar Smoliansky som ingår i Åmells fotosamling.

Om någon av dessa intresserar dig, eller för att boka en exklusiv visning av fotografierna i vårt galleri, vänligen kontakta oss direkt.