En förtrollad värld

Roger Risberg

 
 

Roger Risberg

(1956-2011)

Risberg framstår som något av en särling i den svenska samtidskonsten. Han föddes i Göteborg 1956 och gick på Konstfack i Stockholm 1979–84. Hans bildspråk är förenklat och naivt och söker sig bort från proportioner, rumsgestaltning och annat som gör bilden verklighetstrogen. Alltid rakt och direkt med en träffande autenticitet. Ofta är det underliggande betydelselager som gör bilderna komplexa och mångbottnade utan tydliga svar. Folke Edwards beskriver Roger Risberg som 

”… en absurdist och bärsärk, en av de genuint udda frigångarna i utkanten av den svenska konstscenen. En primitiv kraft som i klarsyn och förvirring söker barnet och barbaren under vår alltmer sofistikerade polityr. Hans målningar är som grovhuggen, galghumoristisk graffiti – ett slags magiska eller brutalt tydliga tecken över vilsenheten, ensamheten och utsattheten i vår tid.” (ur katalogen till utställningen Norrsken 92 i Göteborgs Konsthall 1992). 

Risberg är idag mest känd för sina energifyllda tolkningar på både personer, djur och vardagliga känslor. Verk av honom finns bland annat på Nationalmuseum, Göteborgs Konstmuseum, Bonniers Konsthall och Moderna museet.

 

Här visar vi ett urval av de verk som finns tillgängliga. Välkommen att kontakta oss vid frågor.

 
 

Filmen är en presentation av Roger Risbergs måleri från Åmells samling av konst till salu 2017.