Johan Fredrik Martin
1755−1816
Sverige
Utsikt från Rödbodtorget mot Gamla stan och Riddarholmen
Akvarell på uppfordrat på papper, 16,5 x 22,5 cm. Utförd på 1780-talet.
Johan Fredrik Martin var yngre bror till Elias Martin och blev liksom denne en skicklig grafiker och akvarellist. Båda vistades under en längre period (1770−1780) i England, där Johan Fredrik inledningsvis undervisades av sin storebror. Senare fick han även utbildning hos engelska grafiker. Johan Fredrik var en duktig tecknare som snart utvecklande en egen, personlig stil. Redan omkring år 1760 hade dock Elias Martin inlett en serie Stockholmsvyer som starkt kom att påverka lillebrodern. I de flesta av dessa vyer betonas huvudstadens hamn- och sjöstadskaraktär och vattnet finns alltid med på ett hörn. En särställning bland Stockholmsvyerna intar motiven från Saltsjön och Mälaren.
I den rika och mycket personliga Utsikt från Rödbodtorget mot Gamla stan och Riddarholmen ger Johan Fredrik Martin en utblick från Målareakademiens hus, numera Konstakademien, vid Röda Bodarna mot Riddarhuset, Riddarholmen, Strömsborg och Mälaren. Bakgrundens pittoreska stadsparti har ryckts närmare åskådaren och lockar till ingående detaljstudium. Över Riddarfjärden välver sig sommarens klarblå aftonhimmel, bekransad av den kvardröjande rokokons lekfulla molngrupper, medan förgrunden ligger i kontrastrik skugga och kvällsskymning. Här har en fullastad höbåt från Mälardalen lagt till vid stranden, där Martin placerat in en mängd figurer av skilda stånd och yrken i en uppvisning av sina förtjänster som folklivsskildrare. Nere vid vattnet kunde båtarna lägga till för att lasta ur skörden. Det gick att lagra en del i de röda bodarna som stod här innan den såldes på Spannemålstorget som platsen kallades under 1600-talet. Det gick åt mycket hö i Stockholm eftersom all trafik förutom båttrafik sköttes av hästar. På kajen står också två parmar, stadens hömått, där innehållet i lasten vägs. Mot den enkla höskutan kontrasterar ett högreståndsinslag på vattnet nedanför Riddarhusets förgård i norr: det är den kronprydda Vasaorden, Fredrik Henrik af Chapmans riksbekanta salsslup från 1770-talet som än idag seglar på Stockholms vatten i samband med kungliga begivenheter. Här ros den sannolikt av mannar från Kungliga Jaktvarvet på Kungsholmen. Måhända för den ut några kungligheter mot sommarslotten Drottningholm eller Svartsjö.
Kompositionen är typisk för Martin, som bjuder ett lokalbetonat och betagande valörmåleri och visar bröderna Martins virtuositet som stockholmsskildrare. Strömmens glitter och atmosfärens skiftande spel förblev bestående inslag i hans stadsbilder, liksom de var i skaldevännen Bellmans dikter, där ”böljan susar i Norrström”, och ”duggande skyar de solen bebåda”. Akvarellen befinner sig på en mycket hög nivå i fråga om artistisk rikedom och mognad. Martin bjuder på ett lokalbetonat och förälskat valörmåleri, som manifesterar bröderna Martins docerande virtuositet som stockholmsskildrare. Platsen lever kvar i namnet Rödbodtorget, som idag är en öppen trafikplats mellan Fredsgatan och Jakobsgatan på Norrmalm i Stockholm, mellan Centralpalatset och Konstakademiens hus. Under 1800-talet var Rödbodtorget också en utgångspunkt för roddarmadammernas turer till Riddarholmen.
Akvarellen återgår i allt väsentligt på brodern Elias Martins oljemålning, men både bakgrundens silhuett och förgrundens staffage uppvisar en del avvikelser. Hans Frölich betraktar den som förlaga till gravyren, och det är den nog i stort sett. Dock kan man även här notera åtskilliga avvikande detaljer, och en salsslup på vattnet till höger, som finns med både på oljemålningen och gravyren, har helt uteslutits på akvarellen. (ME)
Proveniens
Bukowskis auktioner, Vårauktionen, 17–18 april 1929, kat nr 646 med titeln Utsikt över Riddarholmen;
Riksbankschef Ivar Rooth (1888–1972).
Litteratur
Hans Frölich, Bröderna Elias och Johan Fredrik Martins gravyrer, Stockholm 1939, upptagen i bilaga VIII son nr 2 med titeln Stockholm ifrån Kongl. Målare Academien;
Olof Byström, Elias Martin och Louis Belanger: nyförvärv till Stadsmuseet, Årsberättelser / Museinämnden 1962–1963, Stockholms stadsmuseum, Stockholm 1963, beskriven på s 34.
Elias Martin, Utsikt från Rödbodtorget mot Gamla stan och Riddarholmen, olja på duk, 45,5 x 47 cm. Stockholms stadsmuseum (SSM 28740).