Innan isen kommer

Roland Svensson

Roland Svensson
1910–2003
Sverige

Innan isen kommer
Akvarell och gouache med täckvitt, 18,5 x 20,5 cm, signerad och daterad roland S. 59.

I Roland Svenssons skildringar av svenska skärgårdsmiljöer finns ofta spår av människan närvarande. Svensson hyste ett genuint intresse för de bofasta skärkarlarnas arbete och livsvillkor, och med en känslighet som gränsar till ömsinthet förevigade han alla vittnesbörd om deras strävsamma vardagstillvaro.

Som konstnärligt medium använde sig Roland Svensson gärna av pastellkritor och akvarellfärg med varierande grad av opacitet. Han tecknade också flitigt och hade ständigt skissblocket till hands. Med tiden kom han även att prova på olika grafiska tekniker, framför allt litografi. Genom dessa kom hans bilder från 1940-talet och framåt att spridas i vida kretsar, vilket bidrog till hans stora popularitet.

Akvarellen Innan isen kommer domineras av en gammaldags fiskekutter i trä, som makligt stävar igenom ett smalt sund på sin väg mot det öppna havet. Klipporna och skären på ömse sidor om den trånga passagen är delvis snötäckta, och den friska, råkalla luften riktigt känns genom de tunna färglagren. Men vattnet är ännu isfritt och längst bort mot horisonten lockar det fria, intensivt blå havsytan lugn och inbjudande. (CEÖ)

Pris på begäran

Kontakta oss för mer information