Johan Krouthén, Norrköpingsvy , Olja på duk, 39 x 58 cm, signerad och daterad Johan Krouthén 1915.

Onlineutställning
Sommarljuset i konsten

T.o.m 9 augusti

 
 

Vid intresse av specifikt konstverk
kontakta oss gärna på info@amells.com

Åmells håller sommarstängt och öppnar åter den 9 augusti. Under sommaruppehållet kommer onlineutställningen Sommarljuset i konsten finnas tillgänglig på hemsidan. Med denna digitala temautställning vill Åmells presentera sommarljusets olika skepnader: strålande under en krispig blå himmel med stackmoln, dunkelt under en molnbädd, glimrande som guld eller skimrande som silver i vattnet. Om morgonen lysande, skinande nästan i vitt. Sommarljuset i konsten är en utställning i Onlinegalleriet där betraktaren får möta konstnärer som på olika vis och med personliga uttryck har skildrat det speciella ljus som omger oss denna årstid. Den övergripande konstnärliga idéen speglas hos samtliga verk i utställningen, som också visar på den rika variation och stora bredd av motiv som uppstår i närmandet av detta på samma gång säregna som allestädes närvarande ljus. Konstnärernas perspektiv skiljer sig åt, och deras olika sätt att ta sig an motiven ger därför en oerhörd nyansrikhet. Samtidigt förenas de i att låta sommarljuset illuminera scenerierna. För säg, vad är den sommar som inte är ljus?

 
 
 
 

Utvalda verk

Allan Österlind, Interiör med flicka vid fönster
Olja på duk, 61,5 x 50 cm, signerad Osterlind

Allan
Österlind (1855−1938)


Interiör med
flicka vid fönster

Interiör med flicka vid fönster är ett representativt exempel på Allan Österlinds konstnärskap. Målningen är utförd i sann friluftsanda, med det flimrande ljuset och de blå skuggorna som viktiga bildkomponenter. Motivet utgörs av en ung, vacker flicka som handarbetar i ljuset från ett öppet fönster. Det råder en familjär och rofylld stämning över bilden, och man frestas att intala sig att det är en nära familjemedlem som konstnären har avbildat.

Roland Svensson, Stora Nassa, Gouache och pastellkrita, 25 x 39 cm
signerad och daterad ”St. Nassa. roland S. 53”.

Roland
Svensson (1910–2003)


Stora Nassa

I denna fina stämningsbild har Roland Svensson fångat ett stycke av ögruppen Stora Nassa vilandes i ett varmt och gyllene kvällsljus. Himlen, som har färgats intensivt orange av den nedgående solen, är helt molnfri vid horisonten. Konstnären har återgivit den från en så låg utsiktspunkt att den endast skymtar som ett smalt band i målningens överkant. Nedanför horisonten ligger havsytan blank som en spegel. Den ständiga växlingen mellan hav och klippor av varierande former bildar ett dekorativt, naturligt mönster. 

Jonas Nilsson Kombattanterna (Brushanar)
Olja på duk, 90 x 115 cm, signerad Jonas Nilsson. Utförd 2020.

Jonas Nilsson (Född 1968)


Kombattanterna (Brushanar)

I målningen Kombattanterna återger Jonas Nilsson med stor precision tre ståtliga brushanar i häckningsskrud. Här tydliggörs den breda variationsrikedomen i deras vackra fjäderdräkt i på ett sätt som är både pedagogiskt och konstnärligt tilltalande. Brushanen är en vadarfågel som tillhör familjen snäppor. Den trivs bäst i våtmarker, men har i övrigt stor geografisk utbredning. 

Helmer Osslund Midsommarnatt Olja på smörpapper monterat på papp-pannå, 14 x 21 cm, signerad H. OSSLUND.

Helmer Osslund
(1866–1938)


Midsommarnatt

Helmer Osslund hade förmågan att förmedla storheten i ett landskap även i små format. Han hade förstås sina knep, och ett av dem var att utnyttja de koloristiska effekter som naturen bjöd på alldeles av sig själv. I detta fall har Osslund inte bara noterat himlens rikt varierade toner av rosa och rött – han har även tagit fasta på att de två vattendragen i landskapet återspeglar färgprakten på ett mycket anslående sätt.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning