Bruno Liljefors, Morkulla, olja på duk,
50 x 69 cm, 1893.

Vårutställning
5 april – 3 maj

Öppettider vard. 10–18 lör. 12–16

 
 

Vårutställning I 2025 års vårutställning hyllar Åmells bildkonstens kraft som likt den triumferande vårsolen lyser upp tillvaron efter en mörk vinter. I blickfånget denna gång befinner sig Bruno Liljefors, en konstnär som tycks besitta den avundsvärda egenskapen att ständigt vara aktuell. Om det så är med en påkostad utställning på Petit Palais i Paris eller en uppslagsrik biografi undkommer man sällan honom eller hans bilder.

Andra höjdpunkter utgörs av Carl Milles mycket sällsynta gestaltning av Pauli omvändelse, Paulus bländas, Ivan Aguélis mystiskt meditativa Paviljongen och ett atmosfäriskt sommarlandskap av imponerande storlek signerat Peder Mønsted.

 
 

Utvalda verk

Gösta Adrian Nilsson Akrobater III, Paris,
Gouache, akvarell och blyerts, 28,4 x 23,3 cm.

GAN
Akrobater III, Paris

Akrobater III, Paris Gatuartister av allsköns slag har funnits i den parisiska storstadsmiljön så länge någon kan minnas. Motivet i Akrobater III, Paris visar en sicksackformig uppbyggnad där den övre akrobatens högra hand vilar stadigt i den vänstra hos den undre akrobaten, som med sin muskulösa arm tar emot hela trycket från den i luften svävande kollegan. Starkt abstraherade husfasader ordnade i vertikala plan bildar bakgrund till den spektakulära uppvisningen. Det är dock de två ekvilibristerna som behärskar gatubilden med sitt halsbrytande balansnummer. GAN har uppfattat dem som luftens virtuoser och tyngdlagens vedersakare vars akrobatiska artisteri hör hemma i cirkus- och balettvärlden, bådadera verksamheter som fascinerade den visionäre konstnären. Redan från sin första tid i Paris hade GAN intresserat sig starkt för såväl Sergej Djagilevs Ballets Russes som Rolf de Marés Ballets Suédois och utfört en stor mängd skisser till olika balettprojekt.

Hilding Linnqvist, Liten trädgård i Chinon, Olja på pannå, 55 x 43 cm,
1921.

Hilding

Linnqvist
Liten trädgård
i Chinon

Liten trädgård i Chinon År 1920 påbörjade Hilding Linnqvist sin första betydelsefulla utlandsresa, vilken kom att vara i över ett år. Resan, som började i England och som senare förde honom till Frankrike och Italien, resulterade i ett flertal viktiga målningar. Hilding Linnqvists vistelse i Chinon blev en vändpunkt i hans konstnärliga utveckling. De få målningar han fullbordade där kommer ytterst sällan ut på marknaden och hör följaktligen till de mest eftertraktade i hela hans samlade produktion. Liten trädgård i Chinon är ett direkt och omedelbart resultat av Hilding Linnqvists första möte med den charmerande småstaden.

Carl Larsson, Interiör med läsande dam
/ Lilla Hyttnäs i Sundborn,
Olja på pannå, 45 x 54 cm, 1885.

Carl Larsson
Interiör med läsande dam / Lilla Hyttnäs i Sundborn

Interiör med läsande dam / Lilla Hyttnäs i Sundborn Hösten 1885, då Carl Larsson målade den aktuella interiören från Lilla Hyttnäs, var stugan ännu en helt ny bekantskap för honom. Den beboddes vid den tiden av två av Karins fastrar, Ulla och Maria Bergöö. Kvinnan vi ser i målningen är Karins faster Ulla. Här sitter hon vid ett högt skrivskåp i förmaket och läser ett brev. Hon ser ut att vara ganska ung, med finskurna drag och smärt figur. Det är en prydlig inredning vi ser med ärvda möbler av god kvalitet, hemvävd trasmatta på golvet och prunkande krukväxter på fönsterbrädet. Tydligen gjorde interiören intryck både på honom och Karin, för även om huset och förmaket byggdes om och till i flera etapper under konstnärsparets levnad så är det mycket som känns igen  i flera av Carl Larssons senare skildringar av samma rum. Det som uppfattades som borgerligt rensades ut, men själva stämningen i förmaket, doften av enkelhet och lantlig charm, fick leva kvar även sedan familjen Larsson övertagit huset.

Carl Milles, Paulus bländas,
Grönpatinerad brons, höjd 99,7 cm, signerad Carl Milles. Gjutarmärkt Herman Bergman fud. No 1/1949. Originalet koncipierat 1926.

Carl Milles
Paulus bländas

Paulus bländas – Carl Milles var en av Sveriges mest framgångsrika skulptörer under 1900-talets första hälft. På sin tid tillhörde han också de förhållandevis få svenska konstnärer som lyckades bli uppmärksammade även utanför Europa, mycket tack vare de tjugo år han tillbringade som professor vid Cranbrook Academy of Art i USA. Med ett sinne för religion och spiritualitet var Carl Milles väl bevandrad i Bibelns berättelser och ikonografi. I denna skulptur gestaltar han en berömd passage i Bibeln som skildrar ögonblicket då aposteln Paulus, som då ännu hette Saul, omvändes till kristendomen. Det komplexa motivet visar alltså Paulus omvändelse då han på sin väg till Damaskus träffades av en kraftig himmelsk ljusstråle, bländades och föll från hästen. Paulus bländas är ett av de visionära arbeten där Carl Milles ursprungliga tanke om en monumental skulpturgrupp stannade på skisstadiet, men där det centrala temat tack och lov gjöts i brons. Det genomgående uttrycket och den bärande kraften i skulpturen är den kontrastrika rörelsen då Paulus bländas. I en enda våldsam, vriden rörelse, som genombrusar hela den dynamiska kompositionen, åskådliggör Carl Milles den dramatiska berättelsens kritiska moment, samtidigt som han bibehåller balans och spänst i den centrala strukturen. Skickligt antyds det extatiska ljuset när det träffar ekipaget från ovan, som båda ryggar tillbaka i förblindad chock. Den dramatiska men eleganta kurvan som hästens hals bildar efterliknar Paulus torso, och den trånga sten som hovar betänkligt trängs på ökar spänningen ytterligare i kompositionen. Utförandet är karakteristiskt för Milles monumentala verk, som i sublim teatralitet och rörelse tycks vilja trotsa tyngdlagen.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16