I utställningen Årstidsbrytningar fick vi följa Helmer Osslunds (1866-1938) norrländska strövtåg över berg och längs älvdalar, genom regn, rusk och solsken, från åren strax före sekelskiftet 1900 och fram till hans död. De hårfina övergångarna i naturens regelbundna växlingar, de knappt märkbara skiftningarna i växtlighet, atmosfär, temperatur och väderlek, intresserade Helmer Osslund på djupet.
I årets vinterutställning låg tonvikten på det rena vinterlandskapet, inbäddat i snö, is och frostig kyla. I centrum för utställningen stod Gustav Fjæstad – rimfrostens okrönte mästare. Vid sidan av Fjæstads stämningsmåleri innehöll utställningen även Frits Thaulows naturalistiska snölandskap, Mosse Stoopendals djurmåleri, Helmer Osslunds vinterbilder från Norrland, Roland Svenssons realistiska skärgårdsskildringar och flera andra.
Årets Höstutställning hade en ovanligt stor tidsmässig bredd samtidigt som flera av verken höll exceptionellt hög kvalitet. Vi tog avstamp redan i 1600-talet med ett rasande stiligt Stilleben av Ottmar Elliger. Två starkt lysande stjärnor från våra nordiska grannländer är Wilhelm Hammershøi och Maria Wiik. Wiik stod länge i skuggan av väninnan Helene Schjerfbeck, men har på senare år fått en välförtjänt revansch. Titta bara på hennes porträtt av flickan Marietta, så förstår du varför! Andra konstnärer representerade i årets höstutställning var Ernst Josephson, August Strindberg, Carl Fredrik Hill, Carl Larsson och många fler.
När Åmells för tredje gången visade upp Jonas Nilssons konstnärskap bjöds publiken framför allt de fågelporträtt som blivit hans kännetecken: kaxiga mesar och stoiska ugglor. Men i Jonas Nilssons motivsfär framträder nu även med samma synbara lätthet såväl majestätiska fyrbenta rovdjur med vakande blick som skira fjärilar fångade i en flyktig dans. Jonas Nilsson känner verkligen sina djurmodeller. Det märks inte minst i hans egenhändiga titlar på målningarna: den pigge lille kungsfiskaren är Fiskarkungen, den lugna ugglan kallar han Majestäten …
Utställningen Skärgårdsvyer – En färd mellan kobbar och skär lyfte fram konstnärliga tolkningar av Stockholms skärgård ur olika perspektiv: sommargästens, natursvärmarens och skärgårdsbons. Här mötte betraktaren några av våra mest kända skärgårdsmålare, såsom Roland Svensson, Axel Sjöberg och Artur Bianchini, vars kärnfulla och koloristiskt raffinerade måleri har sin utgångspunkt i långvariga vistelser på Möja respektive Sandhamn.
I årets Vårutställning på Åmells presenterades äldre och modernistiskt måleri samt skulptur av några av Nordens mest skickliga konstnärer. I år bjöd vi även på en överraskning. Vid sidan om några riktigt magnifika oljemålningar, som August Strindbergs Blommande mur och Gösta Adrian-Nilssons Framrusande tåg/Snälltåg, och två av Carl Milles mest kända bronsskulpturer, Solglitter och Serpentindanserskan, gjorde vi nämligen en djupdykning i akvarellernas sköna värld.
Den konst Gunnar Löberg efterlämnat låter sig inte sammanfattas i en stil, inte ens i en personlig sådan; den pendlar mellan det nyktert iakttagande, det expressiva och det surrealistiska. Löberg lotsar betraktaren genom en värld befolkad av leksaker och clowner, en värld med ödsliga landskap där havet är rött och himlen gul.
Vårens första temautställning på Åmells tillägnades en av den svenska modernismens främsta företrädare: Isaac Grünewald. Utställningen spann över fyra decennier (1913 - ca 1945) och syftade till att lyfta fram bredden i Grünewalds konstnärskap.
Med denna utställning ville Åmells lyfta fram vinterns skönhet. Här presenterades storslagna snötäckta landskap med kristallklar luft, frusna vattendrag kantade av buskar och träd med grenar glittrande av rimfrost och en skärgård som tystnat i stilla vintersömn. Verk av bland andra Gustav Fjaestad, Anshelm Schultzberg, Frits Thaulow och Peder Mönsted.
Åmells avrundade 2019 genom att presentera en Höstutställning med flertalet utomordentligt intressanta och konsthistoriskt viktiga verk av några av Nordens mest framstående konstnärer. Utställningens absoluta paradnummer var August Strindbergs Inferno. Här visades även flertalet målningar av våra främsta svenska målare, där framförallt Carl Larssons och Bruno Liljefors verk påvisar dessa konstnärers mästerliga förmågor såväl i unga år som på äldre dagar.
Utställningen Västkustmålare lyfter fram konstnärer med någon typ av personlig anknytning till Västkusten. Verk av Göteborgskoloristerna utgör kärnan, men även den äldre konstnärsgenerationen är representerad med verk av bland annat Carl Wilhelmson och Alfred Wahlberg.
Utställningen "Staden i fokus" kretsade kring Anna Palm och Henry B. Goodwins omtyckta skildringar av stadslandskap i akvarellmåleri respektive fotogravyr. Båda konstnärer var verksamma i Stockholm under sekelskiftet 1900 men deras sätt att skildra vår vackra huvudstad skiljer sig mycket åt.
God konst följs inte alltid av stor berömmelse. Därför finns det guldkorn att hämta bland många konstnärskap som är mindre kända för den breda allmänheten men som skapat verk av mycket hög kvalitet.
När Åmells för andra gången ställer ut Jonas Nilssons målningar får publiken möjlighet till en fördjupad insikt i hans motivvärld. Här återfinns de fågelporträtt som blivit hans kännetecken, men motivsfären har även utökats med andra representanter från den svenska faunan, såsom ett lodjur med vakande blick och nässelfjärilar fångade i en flyktig dans.
Åmells inledde traditionsenligt den ljusa och varma årstiden med en högkvalitativ utställning. Vårutställning omfattande drygt femtio verk av nordiska konstnärer verksamma under perioden 1820-1970. Bland annat visades två oemotståndliga akvareller av John Bauer, Julius Kronbergs monumentala Hypatia samt modernistiska verk av Sigrid Hjertén, Nils Dardel och Ragnar Sandberg.
Åmells inledde vårsäsongen med en kraftfull utställning med två av Sveriges mest banbrytande kvinnliga fotografer; Tuija Lindström och Julia Peirone. Lindström kom med sina svartvita foton att förändra synen på svenskt fotografi, och fick en rad kvinnliga efterföljare, varav hennes tidigare student Peirone är en.
Winter tales handlar om våra upplevelser av vintern, idag eller i våra minnen. Gemensamt för de målningar som presenteras i Winter tales är att de bär på en berättelse om vintern: berättelser som var och en inbjuds att läsa med sin egen, personliga röst.
Åmells årliga höstutställning samlar mästerverk av de största svenska konstnärerna och sträcker sig i tid från 1800-talet till 1900-talet. I utställningen återfanns bl.a. verk av Gösta Adrian-Nilsson, Sigrid Hjertén, Carl Larsson och Bruno Liljefors.
Hösten på Åmells inleddes med en publiksuccé där ett fyrtiotal målningar av Helmer Osslund ställdes ut i galleriet. Här återfanns de för Osslund typiska landskapsmålningarna från hans älskade Norrland, men också stämningsfulla skildringar från hans utlandsresor i Europa och USA.
Saltstänkta hav och ljumma sommarkvällar. Så kan årets sommarutställning sammanfattas. Utställningen bjöd bland annat på ljusa skira Sandhamnsmotiv av Oskar Bergman, Nils Asplund och Artur Bianchini men också på magnifika oljemålningar av Bruno Liljefors.
Åmells konsthandel bjöd under juni månad på en utställning om Roland Svensson, en av våra främsta skärgårdsskildrare. Hans tolkningar av Stockholms skärgård sprider stor glädje och utställningen verkligen andas svensk sommar med allt vad det innebär.
Till vårens tradition hör framför allt att presentera Nordisk konst av hög kvalitet. I vårens stora utställning visades härliga praktverk upp av de svenska 10-talsexpressionisterna så som Leander Engström och Gösta Adrian-Nilsson (GAN) för att bara nämna några.
TRE SEKLER handlar om sagolika föremål från 1600- 1700- och 1800-talen. I utställningen kommer möbler och konsthantverk att samsas med utsökt måleri och skulptur av några av de främsta namnen i svensk konsthistoria.
Jonas Nilsson uppmärksammades tidigt för sitt enastående sätt att skildra den svenska naturen. De senaste årens oljor och akvareller har bildat utgångspunkt för Jonas Nilssons första bok, Vadarland.
Utställningen visar en samling porträtt med olika stilar, konventioner och ideal som rått under skilda tider. Tidsmässigt spänner utställningen från 1700-talet till vår samtid.
Årets höstutställning är en hyllning till de vackra årstiderna som vi har framför oss. I årets urval finns även utsökta akvareller på papper som John Bauers ridande prins, ursprungligen ritad som illustration till Helena Nybloms saga Ringen.
Konkretismens starka färger och stora geometriska ytor blev ett effektivt verktyg för att uppnå synlighet och visualisera nya ideal efter andra världskriget. Utställningen samlar ett noggrant urval verk av konkretismens stora konstnärer.
Gatufotografi hör till de mest dynamiska och spännande genrerna inom fotografi. Genom alla tider är det här, i stadens myllrande gatuliv, som fotografer funnit sina motiv.
Galleriet fylldes av en grönskande sommarskrud när Åmells belyste en ny sida av den omtyckta norrlandsmålarens konstnärskap. Utställningen fokuserade på Osslunds sommarmotiv och visade grönskade landskap från Norrland.
Fashion presenterar modefotografi av den världsberömda fotografen Irving Penn. Utställningen spänner en båge över hela Irving Penns karriär och visar hans utveckling och skiftande fokus som modefotograf.
I galleriets olika utrymmen ges en dynamisk och spännande presentation av svensk skulptur i varierande material och från skilda tider. Utställningen sätter fokus på konstformens stora mångsidighet och dess speciella förmåga att visuellt berika rummet.
Åmells årliga höstutställning samlar mästerverk av de största svenska konstnärerna och sträcker sig i tid från 1800-talet till 1900-talet. I utställningen återfinns en stor motivbredd; från landskapsmålningar och stilleben till porträtt, marinmåleri och genremotiv.
Gränslösa landskap var en vandring genom konsthistorien som utforskade landskapets betydelse som motiv. Utställningen var en bred presentation och samlade både klassiskt och modernt måleri samt fotografi och samtidskonst.
Separatutställning med fotografen Stina Brockman (f. 1951). Utställningen visade både porträtt, verk ur serien Bodies och blomsterstilleben. Kännetecknande för hennes bilder är det skickliga spelet mellan skärpa och oskärpa som bidrar till bildernas stämningsfulla uttryck.
Sommarpärlor fyller galleriet med ljus och färg. Utställningen visar måleri från 1800- och 1900-talet och samlar skandinaviska konstnärer som i olika stilar har avbildat den nordiska sommaren. Som en röd tråd genom utställningen löper de somriga motiven och visar hur konstnärer genom olika tider har avbildat den ljusa årstiden.
Den färgsprakande utställningen samlar noggrant utvalda verk från många av de mest firade skandinaviska konstnärerna från flera sekler. De givande mötena och spännande kontrasterna mellan olika konstnärer, genrer och tidsepoker skapar den unika blandning som kännetecknar Åmells Vårutställning.
Åmells presenterar den största utställningen någonsin med den egensinnige målaren Gunnar Löberg (1893-1950). Med en säregen stil och en kraftfull kolorit rörde sig Löberg mellan olika konstinriktningar och hans målningar visar inspiration från både surrealism, expressionism och naivism.
Svensk och internationell fotografi möts i en unik fotoutställning som utmanar fotografins gränser. För första gången tillsammans visas verk av den svenska fotopionjären Dawid, den inflytelserika amerikanska fotografen Harry Callahan och Hiroshi Sugimoto, mottagare av Hasselbladspriset.
Åmells årliga höstutställning samlar mästerverk av de största svenska konstnärerna och sträcker sig i tid från 1800-talet till 1900-talet. I utställningen återfinns en stor motivbredd; från landskapsmålningar och stilleben till porträtt, marinmåleri och genremotiv.
Bruno Liljefors är känd för sina skildringar av naturscener och hör till en av de främsta svenska konstnärerna. Med mästerlig hand skildrade han både djur och natur och i utställningen presenteras verk från hela hans aktiva period.