Fiskarvänner (Hägrar) Olja på duk, 120 x 160 cm, signerad Jonas Nilsson

I LUGNA VATTEN
JONAS NILSSON
4 september – 18 septemberGalleriet är öppet måndag-fredag kl. 10-18 och lördag kl. 12-16

 
 

Åmells har glädjen att välkomna Jonas Nilsson tillbaka till galleriet efter flera uppmärksammade separatutställningar. Det är i naturen som Nilsson hämtar all sin inspiration, och även när han inte befinner sig i en renodlad arbetsperiod kommer bilderna till honom. Nilsson drar sig till minnes hur han var på utflykt till en liten ö i den sjö som finns i närheten av hans blivande hustrus föräldrahem. Han blev avsatt på ön medan fadern Anders hämtade resten av sällskapet. Väl där utforskade han ön och fann en miljö som hängde kvar i minnet, och som sedermera skulle komma att bli målningen Fiskarvänner. Precis som naturen är allestädes närvarande, så är naturmålaren sällan på semester. Djuren är huvudpersoner i naturens skådespel, där något så anspråkslöst som ett grenverk eller en vattensamling bildar fondvägg. Utställningen I lugna vatten uppvisar medlemmar ur den ensemble som utgör den svenska faunan. Utöver Jonas Nilssons mycket uppskattade fågelporträtt finner man även ett och annat däggdjur som lokatt och råbock. Kännetecknande för samtliga verk är den egenartade individualiteten som djuren uppvisar i Nilssons målningar. De avger ett levande och självständigt intryck där de avbildas i sin naturliga hemvist i vattnet, på stenarna eller bland träden.

 
 
 
 

Utvalda verk

Exponerad (Domherre) Olja på duk, 39 x 50 cm, signerad Jonas Nilsson

Jonas Nilsson
(född 1968)


Exponerad (Domherre)

Jag vet inte hur många domherrar jag målat i mitt liv, dock åtskilliga med varierat resultat. En av de svåraste fåglar att lyckas med, och det är först på senare tid som jag tycker att jag hittat nyckeln till deras färger och former.

Fria vidder (Kungsörnar) Olja på duk, 150 x 200 cm, signerad Jonas Nilsson

Jonas Nilsson (född 1968)


FRIA VIDDER
(Kungsörnar)

Min ungdomsdröm var att bli pilot. Jag delade det intresset med min far, och jag flög mycket med honom i unga år när han skaffat sig en pilotlicens för enmotorigt flyg. När jag förberedde skisserna till kungsörnarna kände jag, att det jag ville uppnå med målningen var den känsla av frihet som jag kände när jag flög med min far. Känslan av att existera tillsammans med örnarna, på deras nivå, när de flyger.

Tyst jägare (lodjur) Olja på duk, 81 x 81 cm, signerad Jonas Nilsson

Jonas Nilsson (född 1968)


TYST JÄGARE (lodjur)

När jag gör ett porträtt av ett lodjur, som jag anser att denna bild är, så är det väsentliga lodjurets blick. Fokuseringen på det byte som intresserar är kärnan i denna målning. Ögat som inte släpper blicken en sekund av det som fångat intresset, är det jag strävade efter i arbetet med målningen.

Mot kvällen (Morkulla) Olja på duk, 116 x 89 cm
Signerad Jonas Nilsson

Jonas Nilsson
(född 1968)


Mot kvällen (Morkulla)

Att få idéer till bilder kan ske på de mest oväntade sätt ibland. Denna bild uppkom under tidig vår när jag spatserade på min skogsstig som jag ofta följer för motions skull. Solen var på väg ner och jag passerade detta lilla vattendrag där solens strålar ännu hittade fram. Jag kunde visualisera morkullan framför mig och hur den lugnade sig för natten. Sättet hur en målning eller en idé till en målning uppstår är tydligen obegränsat.

Den stolte (Råbock) Olja på duk, 81 x 65 cm
Signerad Jonas Nilsson

Jonas NIlsson (född 1968)


Den stolte (Råbock)

Jag råkade bara passera förbi med bilen när den smög ut ur buskaget. En ståtlig bock som när den såg mig snabbt retirerade tillbaka in i snåren. För mig räckte det, jag hade redan skapat en idé till en målning i mitt huvud. Om det var det råbocken ville undvika så får man säga att den misslyckats!

Fiskarvänner (Hägrar) Olja på träpannå, 120 x 160 cm, signerad Jonas Nilsson

Jonas Nilsson (Född 1968)


Fiskarvänner (Hägrar)

Sommaren 2020 var jag och hälsade på hos min blivande frus familj i Småland. Vi skulle alla göra en utflykt till en liten ö i den sjö som fanns i närheten av hennes föräldrahem. Jag åkte ut först med pappa Anders som satte av mig på ön medan han vände båten för att hämta övriga. Medan det skedde så utforskade jag ön och fann denna miljö. Den bilden hängde kvar i minnet, och resulterade i ”Fiskarvänner”. Man är aldrig riktigt på semester som naturmålare

 
 
 
 

<strong>Välkommen</strong><br/><br/>Öppettider:<br/><br/>Vardag 10-18<br />Lördag 12-16 under utställning