Carl Larsson, Teaterfunderingar Akvarell 77 x 134 cm, signerad C.L. (inom cirkel). Utförd 1904.

Åmells Vårutställning
17 april - 14 majGalleriet är öppet måndag-fredag kl. 10-18 och lördag kl. 12-16

 
 

Åmells årliga Vårutställning speglar bredden i vår nordiska konstskatt. Utställningens moderna avdelning är mycket färgstark och energifylld. Den representerar flera av våra mest omtyckta konstnärer, exempelvis Olle Olsson Hagalund (1904-1972), Ivan Ivarson (1900-1939) och Inge Schiöler (1908-1971). Handplockat specifikt för detta tillfälle är GAN:s (1884-1965) målning Vagnväxling II. Motivet, en vanlig vagnväxling, skildras dramatiskt och intensivt. Det utgör ett mycket fint exempel på GAN:s väl utvecklade kalejdoskopiska måleri vid 1919. Målningens komposition bygger på medvetna paralleller, diagonal- och sicksacklinjer, som förstärks av den uppbrutna platta bildytan utan djup. Istället har GAN, som så ofta, fokuserat på att skildra rörelsen, dramatiken och dynamiken i scenen.

 

Utställningen presenterar även flera målningar av Isaac Grünewald (1889-1946). När Grünewald målade Det röda draperiet 1915 var han och hans fru Sigrid Hjertén sedan närmare fyra år åter bosatta i Stockholm efter att de på plats fått uppleva Paris’ dynamiska konstliv i början av 1910-talet. Det är ett storslaget och mycket representativt exempel på den expressiva konst som Grünewald skapade under krigsåren. Den föreställer en interiör från familjens dåvarande kombinerade bostad och ateljé på Katarinavägen i Stockholm, vilken hade en liten balkong med utsikt mot Slussen och Gamla stan med Mälartorget och Riddarholmskyrkans tornspira.

 

Utställningens äldre segment presenterar bland annat ett bedårande Köpenhamnsmotiv av Paul Fischer (1860-1934), ett förtjusande barnporträtt av Maria Wiik (1853-1928) och krispiga sommarbuketter av Olle Hjortzberg (1872-1959). Utmärkande är ett av Carl Larssons (1853-1919) mest intressanta barnporträtt från Sundbornstiden. I Teaterfunderingar sitter Dagmar i sin vida klänning på en röd bänk i Carl Larssons ateljé i Lilla Hyttnäs. I fonden tronar en gipsavgjutning av reliefen Nutid som ingick i Carl Larssons så kallade Fürstenbergska triptyk från 1888–89 och bakom den bortre bänkgaveln står en trave skisser luta ­ de mot ateljéväggen. Bland dem syns en teckning av en stegrande häst, vilken har identifierats som en detaljstudie till Larssons stora väggmålning Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523. Den dramatiska perspektivförskjutningen låter merparten av bildytan upptas av ateljégolvets rustika träplankor vilket får den spröda kronan att framstå som ännu mer gåtfulla. Tillsammans med flickans sinnesstämning stärker de betraktarens incitament att själv fylla målningen med innehåll. 

 

Varmt välkommen!

 
 

Utvalda Verk

Georg Pauli, På verandan (Utö värdshus) Olja på pannå, 47,5 x 61 cm, signerad G Pauli Utö.

Georg Pauli (1855−1935)


På verandan (Utö värdshus)

Georg Pauli var en central gestalt i svenskt konstliv kring sekelskiftet 1900. På verandan har enligt konstnärens egenhändiga påskrift utförts på Utö, sannolikt omkring år 1900. Utö i Stockholms södra skärgård hade vid den tiden utvecklats från gruvsamhälle till badort och många välbärgade Stockholmare hyrde eller lät uppföra sommarnöjen där. Ön var också en populär samlingsplats för artister av olika slag, och till dem som regelbundet vistades där hörde makarna Georg och Hanna Pauli. I sommarhuset tog man gärna emot gäster ur tidens kulturelit, exempelvis Ellen Key och konstnärsvännerna prins Eugen, Richard Bergh, Oscar Björck och Robert Thegerström. 

Carl Kylberg Segeltorkning (II) Olja på duk, 124 x 92 cm
signerad Carl Kylberg. Utförd 1936.

Carl Kylberg (1878−1952)


Segeltorkning (II)

På 1930-talet tillbringade Kylberg som regel somrarna vid Själlands nordkust, först i Hornbaek och från 1937 i ”Kylbergshus” i Aalsgaarde. På båda platserna kunde han se solen sjunka ner i havet – synintryck som för honom fick en närmast andlig överton. Somrarna 1935 och 1936 kunde Carl Kylberg och hans familj inte vistas i Danmark, eftersom deras nyinköpta hus i Aalsgaarde då var under reparation. Istället fann man ett tillfälligt sommarviste i Ystad vid Skånes sydkust. Även där erbjöds fri utsikt över havet och det lär ha varit där som motivet till Segeltorkning koncipierades.

Gösta Adrian-Nilsson (GAN) Vagnväxling II
Olja på papp-pannå, 85,5 x 63 cm.
Monogramsignerad G-A-N i ett ankare.
A tergo daterad 11 Nov/19.

Gösta Adrian-Nilsson (GAN)
(1884-1965)


Vagnväxling II

Under sommaren 1919 besökte GAN sin vän och mecenat Egon Östlund i Halmstad. Han blev här också sammanförd med tre av de unga män som tio år senare skulle vara med om att bilda Halmstadgruppen: Erik och Axel Olson samt Waldemar Lorentzon, ett möte som kom att sätta djupa spår hos de tre unga konstnärerna. Under sommaren i Halmstad målade GAN sin första version av Vagnväxling. Hösten 1919 bodde GAN en tid i Göteborg, där han hoppades få komma med som fripassagerare på något lastfartyg till Sydamerika eller Söderhavet. Drömmen infriades dock inte men det var nu som Vagnväxling II tillkom.

Carl Larsson Teaterfunderingar Akvarell 77 x 134 cm, signerad C.L. (inom cirkel). Utförd 1904.

Carl Larsson (1853–1919)


Teaterfunderingar

Teaterfunderingar (även benämnd Teaterrekvisita eller Teatergrubblerier) är ett av Carl Larssons mest intressanta barnporträtt från Sundbornstiden. Det föregicks av en mindre (62 x 71 cm) studie i akvarell med samma titel och förekommer även som tecknad vinjett i Carl Larsson egenhändiga publikation Andras barn från 1913. Modell i alla tre versionerna är den unga flickan Dagmar Grill. Hon var dotter till familjen Larssons goda vänner Baltzar och Violet Grill från Djursholm, och under deras besök i Sundborn sommaren 1904 passade Carl Larsson på att porträttera såväl henne som brodern Theodor.

Isaac Grünewald (1889−1946)
Det röda draperiet

Olja på duk, 199 x 89 cm
signerad Isaac G. Utförd 1915

Isaac
Grünewald
(1889−1946)


Det röda draperiet

När denna målning tillkom 1915 var Isaac Grünewald och hans fru Sigrid Hjertén sedan närmare fyra år åter bosatta i Stockholm efter att de på plats fått uppleva Paris’ dynamiska konstliv i början av 1910-talet. Vid första världskrigets utbrott 1914 hade de flesta utländska konstnärer i Frankrike redan rest hem igen och gränserna till kontinenten förblev därefter i princip stängda för persontrafik. Det röda draperiet är ett storslaget och mycket representativt exempel på den expressiva konst som Grünewald skapade under krigsåren. Den föreställer en interiör från familjens dåvarande kombinerade bostad och ateljé på Katarinavägen i Stockholm, vilken hade en liten balkong med utsikt mot Slussen och Gamla stan med Mälartorget och Riddarholmskyrkans tornspira. 

Carl Milles Flicka med äpple
Brunpatinerad brons, höjd 33 cm, inkl. sockel 46,5 cm.

Carl Milles (1875−1955)


Flicka med äpple

Flicka med äpple har formats som en fristående del av den skulpturgrupp som Milles ursprungligen skapade till uret Dygnets stunder, i syfte att kunna gjutas separat i brons. Som enskilt konstverk kunde figuren få mer precist utformade detaljer, exempelvis den utsökta flätfrisyren och de karaktäristiskt snedvridna ansiktsdragen. Carl Milles avsiktligt sneda ansikten var vanliga i förantikens skulptur och vasmålningar med dessa arkaiska stildrag, som kom till uttryck i Milles’ konst omkring 1912-13, för att sedan dröja sig kvar länge i hans konstnärsskap.

 
 
 
 
 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning