Agnes Cleve (1876–1951)

Agnes Cleve var en av pionjärerna inom den svenska modernismen. Hon föddes i Uppsala 1876 och växte upp i en borgerlig och intellektuell miljö. Hon tog examen vid Uppsala högre elementarläroverk för flickor och studerade sedan på Tekniska skolan i Stockholm och på Göteborgs Musei rit- och målarskola.

 I Göteborg var Carl Wilhelmson en av hennes lärare. Hans influenser syns tydligt i Cleves tidiga målningar, och deras relation kom att leda till Cleves skilsmässa från sin dåvarande make.

År 1913 reste Cleve till Paris, där hon studerade för Henri Le Fauconnier vid Académie de La Palette i Paris, tillsammans med sin blivande make John Jon-And. Som vänner till bland andra Gabriele Münter och Wassily Kandinsky påverkades Cleve och Jon-And även av de tyska expressionisterna. Münter och Kandinsky kom även att besöka paret Jonand i deras sommartorp i Källviken vid Gullmarsfjorden.

 
 

Aftonsken över Nybroviken

Agnes Cleve – en tidig modernist

Agnes Cleve tog i sin konst intryck från flera riktningar, och förenar kubism och expressionism i sina målningar. Genom Kandinsky inspirerades både Cleve och Jon-And av de tyska modernister och kubister som samlades kring ”Der Blaue Reiter”.

Cleve debuterade med en utställning på Gummesons år 1917. Av kritiker lyftes hon fram som mer intressant än sin make, som ställde ut samtidigt. Sin första separatuställning hade hon först år 1929, vilken blev hennes genombrott.

Även internationellt ställde Agnes Cleve ut flera gånger, bland annat i Paris och Amsterdam. Hon avled 1951 och är begravd på Uppsala gamla kyrkogård.

Utsikt från Söder Mälarstrand

Agnes Cleve hos Åmells

Cleves produktion består av disparata motiv, från porträtt och fönsterutsikter, till stadsbilder och västkustmotiv. Hon finns idag representerad på många museer, inklusive Nationalmuseum och Göteborgs konstmuseum.

Är du intresserad av Agnes Cleve konstverk? Kontakta Åmells – hos oss finner du ett brett urval av skandinavisk konst. Välkommen till vårt galleri i Stockholm, som är en etablerad mötesplats för dig som vill köpa eller sälja konst.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning