Anna Palm (1859–1924)

Anna Palm föddes 1859 i Stockholm med gediget konstnärligt påbrå. Hon var dotter till landskapsmålaren och akademiprofessorn Gustaf Wilhelm Palm och hennes morfar var historiemålaren Johan Gustav Sandberg, även han professor tillika direktör för Konstakademien.

I sin ungdom studerade Palm för sin far och Per Daniel Holm. Då målade hon gärna marina motiv, bland annat från Skagen, Skåne och Visby. Senare specialiserade hon sig på Stockholmsmotiv.

Anna Palm inriktade sig tidigt på akvarellmåleri, en teknik hon kom att bemästra så väl att hon 1889 blev den första kvinnliga läraren vid Konstakademien.

 
 

Vy över Gustav Adolfs torg och Norrbro. Akvarell och täckvitt, 52 x 73 cm, signerad Anna Palm. Stockholm.

En skicklig akvarellist

År 1896 lämnade Palm Sverige för gott och for till Paris. Under ett besök på Capri träffade hon den italienske officeren Alfredo de Rosa, med vilken hon gifte sig 1901 och därefter bosatte sig i Italien.

Många av Anna Palms bästa målningar är utförda i Stockholm under 1890-talets första år. Hon fortsatte dock att hålla kontakten med det svenska konstlivet och deltog så sent som 1914 i den svenska avdelningen på Baltiska utställningen.

Med hjälp av vykort och tidigare målningar som förlagor fortsatte hon att måla sina kända Stockholmsvyer, vilka ger oss en inblick i hur staden och människorna tedde sig kring sekelskiftet.

Place de la Concorde Akvarell och täckvitt, 39 x 55,5 cm, signerad ”Anna Palm. Paris. Place de la Concorde”.

Anna Palm hos Åmells

Anna Palm är representerad i samlingarna på bland annat Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum, Norrköpings konstmuseum, Stockholms stadsmuseum och Bohusläns museum.

Om du är intresserad av att köpa eller sälja konst av Anna Palm är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel – vi är världsledande inom skandinavisk konst från 1600-talet och framåt, och hjälper dig gärna att hitta vad du letar efter.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning