Carl Milles (1875-1955)

Carl Milles var en svensk skulptör som levde mellan åren 1875–1955. Milles föddes på Örby Gård i Uppland och han sattes i snickarlära efter avslutad skolgång. Vid mitten av 1890-talet blir han elev vid Tekniska skolan i Stockholm och år 1897 reste Milles till Paris efter att ha fått ett stipendium av Slöjdföreningen.

Carl Milles stannade sju år i Paris, där han kom i kontakt med Auguste Rodin, som gjorde ett starkt intryck på Milles. Carl Milles ställde ut flera gånger på Paris-Salongen samt erhöll silvermedalj på Världsutställningen i Paris år 1900. Milles träffade sin blivande hustru, den österrikiska porträttmålarinnan Olga Granner. De gifte sig år 1905 i Olgas hemstad Graz i Österrike.

 
 

Jakobs strid med ängeln, 1948

Millesgården

Carl Milles återvände till Sverige år 1906 och lät uppföra Millesgården som från början bara var en bostad med ateljé påLidingö 1908. Millesgården utvecklades så småningom till en stor anläggning med skulpturpark, fontäner och antiksamlingoch blev egentligen inte fullbordad förrän vid Milles bortgång 1955.

Serpentindanserska, 1901

Carl Milles genombrott

Genombrottet för Milles i Sverige kom omkring 1905 med Sten Sture-monumentet som han fick i uppdrag att utföra av Uppsala studentkår. Tjugotalet var det decennium då han fick de flesta monumentala uppdragen i Sverige, samtidigt under denna period var Milles också professorvid Konstakademien.

År 1931 flyttade Olga och Carl Milles till USA. Under 20 års tid var Milles verksam som professor vid Cranbrook Academy of Art utanför Detroit. Ett flertal av Carl Milles skulpturer återfinns därför i USA, tillexempel Uppståndelsefontänen utanför Washington. I början av femtiotalet återvände Olga och Carl Milles till Sverige och bosatte sig på Millesgården i en nybyggd villa på nedre terrassen. Villan fick namnet Annes hus och Carl Milles avlider i villan september 1955.

Flicka med äpple, 1912-1913

Carl Milles Konstverk

Letar du efter Carl Milles-konstverk? Välkommen till oss på Åmells! Nedan kan du ta del utav de av Milles skulpturer som finns hos oss:

 

  • ”Engelbrekt”

 

Välkommen till Åmells onlinegalleri för att ta del av Carl Milles skulpturer.

 

Har du frågor eller funderingar gällande våra Carl Milles-konstverk? Kontakta oss på Åmells så hjälper vi dig!

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning