Gösta Adrian-Nilsson – GAN (1884–1965)

Gösta Adrian-Nilsson var en modernistisk målare och grafiker, och räknas idag till en pionjär inom svensk modernistisk konst. Gösta Adrian-Nilssons konstnärskap uppvisar en sällsynt bredd. Han debuterade 1907 med en diktsamling, egenhändigt illustrerad med tecknade vinjetter i en driven, utpräglad jugendstil. Under 1910-talet övergick han helt till måleri. Efter en grundläggande konstnärlig utbildning i Köpenhamn sökte han sig 1913 till Berlin där han kom i kontakt med kretsen kring Herwarth Walden och dennes galleri Der Sturm. Där visades verk av Kandinsky och de italienska futuristerna, som kom att påverka Adrian-Nilssons bildspråk. Liksom futuristerna hyllade Gösta Adrian-Nilsson det teknologiska framåtskridandet och strävade efter att fånga en kraft och rörelse i sina målningar. Resultatet blev en mängd starkt expressiva och dynamiska, närmast kalejdoskopiskt verkande målningar. Byggnader, bilar och maskiner förekom i bilderna, men även människor – i synnerhet unga, vitala män som cowboys, soldater och sjömän – gavs en framträdande roll.

 
 

Från dynamik till geometri

År 1920 reste Gösta Adrian-Nilsson vidare till Paris. Under de följande fem åren hade han en bostad där och umgicks med tidens ledande avantgardister. Under denna tid gav Adrian-Nilsson ut sin Kandinsky-influerade programskrift Den gudomliga geometrin, där han eftertryckligt propagerade för en abstrakt konst. Hans eget måleri förändrades nu från det dynamiska mot ett mer geometriskt-abstrakt formspråk, med statiska och starkt förenklade gestalter, med inspiration från bland annat medeltida bokillustrationer.

Förenklingen nådde sin kulmen omkring år 1930 då han under en period arbetade med ett rent konkret, plan-geometriskt uttryck. Under åren i Paris kom Gösta Adrian-Nilsson i kontakt med Halmstadgruppens medlemmar, för vilkas tidiga geometriska måleri han hade en stor betydelse för. Under trettiotalets senare del rådde det omvända förhållandet, och surrealistiska drag smög sig in även i Gösta Adrian-Nilsson konstverk. Från fyrtiotalets slut återgick han till det icke-föreställande måleriet i en sträng, behärskad form.

 
 

Valparaiso, ca 1919–20

Gösta Adrian-Nilsson (GAN) – konstverk hos Åmells

Hos Åmells hittar du flera konstverk av Gösta Adrian-Nilsson (GAN) till salu, bland andra:

 

 

I Åmells Onlinegalleri kan du se ett urval konstverk av Gösta Adrian-Nilsson (GAN), och andra skandinaviska konstnärer. Om du har frågor eller inte hittar den konstnär du söker i vårt breda utbud av konst till salu, är du välkommen att kontakta oss, så hjälper vi dig!

 
 

Offertförfrågan

Vänligen fyll i nedanstående fält för mer information eller offert.

Skicka
 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning