Helene Schjerfbeck (1862–1946)

Helene Schjerfbeck föddes i Helsingfors och hennes liv kom att präglas av en höftskada som hon ådrog sig i unga år. Hennes skolgång blev därför isolerad och hon började tidigt att teckna. Hennes talang uppmärksammades av en lärare och med hjälp blev hon antagen till Konstföreningens ritskola i Helsingfors 1873.

Efter otaliga stipendier, studieresor och medaljer från bland annat Parissalongen och Finska Konstföreningens årsutställning slog hon sig 1888 ner i Finland. 1894 blev Schjerfbeck anställd som lärare vid Konstföreningens målarskola i Helsingfors och under denna period målade hon allt mindre, men hennes naturalistiska och historiserande stil från hennes tidiga period förändrades.

 
 

Sångerskan (Spetssjalen). Olja på duk, 58 x 36,5 cm, signerad med initialerna H S. Utförd på 1920-talet.

Ett nytt formspråk växer fram

1902 flyttade Schjerfbeck och hennes mor till konvalescentorten Hyvinge där hennes isolering från omvärlden tog vid. Under en tjugoårsperiod kom hon att skapa ett syntesistiskt, modernistiskt och expressionistiskt formspråk. Hon experimenterade med sina prisbelönta ungdomsverk och gav dem nya uttryck.

1913 fick Schjerfbeck besök av konsthandlaren Gösta Stenman som kom att bli betydande för hennes fortsatta karriär. Ett flertal utställningar följde, i Stockholm och i Helsingfors, och då var det främst hennes senare måleri som uppmärksammades.

Schjerfbeck är känd för sina självporträtt genom vilka man kan följa hennes personliga såväl som konstnärliga utveckling. Under sin isolering på den finska landsbygden höll hon ändå jämna steg med vad som hände på den internationella konstscenen.

Självporträtt. Teckning i blyerts på kalkeringspapper, 21,5 x 18,5 cm. Troligtvis utförd 1945.

Helene Schjerfbeck hos Åmells

En stor samling av Schjerfbecks konst förvaltas idag av Ateneum i Helsingfors. Betydande samlingar finns även på Villa Gyllenberg och Didrichsens konstmuseum i Helsingfors och hon är representerad på bland annat Moderna museet, Göteborgs konstmuseum, Åbo Akademi och på Sven-Harrys konstmuseum.

Om du är intresserad av att köpa eller sälja konst av Helene Schjerfbeck är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel – vi är världsledande inom skandinavisk konst från 1600-talet och framåt, och hjälper dig gärna att hitta det du söker.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning