Helmer Osslund (1866–1938)

Helmer Osslund började sin konstnärliga bana 1889 som porslinsdekoratör på Gustavsbergs porslinsfabrik 23 år gammal. Efter sin studentexamen hemma i Umeå vistades han ett år i Amerika. Tekniska skolan öppnade nya vägar för honom och efter fyra år på Gustavsberg gav han sig ut i Europa 1894. Han for till Paris och var elev till Paul Gauguin på Académie Colarossi. Genombrottet kom hösten 1909 i och med utställningen på Konstnärshuset i Stockholm.

Osslund målade helst landskap från Norrland, men han var också en karaktärsfull porträttmålare av såväl kvinnor som män, av bönder, borgare och arbetare. Våren 1900 fick han ytterligare en termins utbildning vid Konstnärsförbundets andra skola i Stockholm. År 1905 reste han för första gången till Abisko och Lapporten. När han fick ekonomiska möjligheter reste han halvårsvis ut i Europa. På våren 1938 visades en retrospektiv utställning med över 300 verk på Konstakademien. Helmer Osslund hann återse många av sina verk innan han på sommaren samma år gick bort.

 
 

Solbelysta tallar, Nordingrå. Olja på duk, 75 x 150 cm, signerad Helmer OSSLUND. Utförd på 1930-talet.

Norrlands konstnärliga upptäckare

I mötet med Lapplands fjällmassiv kom de storslagna vildmarksvidderna i flammande höstfärger att prägla hans konstnärskap. Karl Nordström försökte dämpa hans färgintensitet men Osslund ville inte rätta in sig i ordningen och valde i stället att dra sig norrut och måla på egen hand. Osslunds måleri kännetecknas av ett monumentalt, färgstarkt måleri i avbildandet av upptornande molnmassor, blånande åsar, forsar och älvar, glaciärer, tunna björkar och förvridna tallar.

Höbärgning, Bodacke, Indalsälven. Olja på duk, 132 x 80 cm, signerad HELM. OSSLUND. Utförd omkring 1898.

Helmer Osslund till salu hos Åmells

Helmer Osslund är representerad vid Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum, Göteborgs stadsmuseum, Norrköpings konstmuseum och Länsmuseet Gävleborg. Om du är intresserad av att köpa eller sälja konst av Osslund är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel – vi är världsledande inom skandinavisk konst från 1600-talet och framåt, och hjälper dig gärna att hitta det du söker.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning