Inge Schiöler (1908–1971)

Inge Schiöler föddes i Strömstad och växte upp i en intellektuell miljö. År 1925 flyttade han till Göteborg, och anslöt sig efter några år till elevkretsen kring Tor Bjurström på Valand. Av ekonomiska skäl var han flera gånger nära att ge upp måleriet, men tack vare en välvillig släkting kunde han 1930 resa till Frankrike och Spanien – resorna fick stor betydelse för Schiölers beslut att hålla fast vid konsten. Vid återkomsten till Sverige 1931 hyrde han en ateljé i Stockholm i samma hus som Sven X:et Erixson och Schiöler kom snart att införlivas i dennes vänkrets. Men efter ett par lyckliga och produktiva år i huvudstaden började tecken på en begynnande själssjukdom att synas.

 
 

Inge Schiölers lidanden

1933 blev läget akut och Schiöler skrevs in på S:t Jörgens sjukhus utanför Göteborg med diagnosen schizofreni. Under de första nio åren på sjukhuset målade Schiöler inte alls. I början av 40-talet hittade han långsamt tillbaka till sitt skapande, men arbetade då nästan uteslutande i andra material än olja. Efter 1942 ökades hans produktion markant och han var periodvis tillräckligt frisk för att beviljas permissioner. Dessa tillbringade han företrädesvis i den bohuslänska skärgården, i synnerhet på Sydkoster, där hans familj hade skaffat honom ett sommarhus. Mot slutet av 1950-talet förbättrades Schiölers tillstånd avsevärt tack vare ny medicin och 1960 kunde han äntligen lämna sjukhuset för gott.

 
 

Långevik, Sydkoster, 1970

Efter sjukdomen

Nu blommade Schiölers konst upp som aldrig förr. Figurer och rekvisita försvann ur hans bildvärld; i stället växte de expressiva, färgsprakande landskapen fram. Det var som om han måste ta igen alla de förlorade åren, och det gjorde han med en sällsynt kraft och intensitet. Färgen lades på i tjocka sjok och dukarna ökade i format.

Motiven från denna tid är nästan uteslutande från Kosteröarna, där han hade sin själ och hjärta. Samtidigt började Schiöler uppmärksammas alltmer hos publiken, och genom galleristen Gunnar Hjorthén sålde han så pass bra att han kunde slappna av även ekonomiskt.

Inge Schiöler gifte sig aldrig, men de sista fem åren av hans liv förgylldes av hans livs första och enda varaktiga kärleksrelation med Ann Dikman. Tillsammans med sin nya fästmö bodde han växelvis på Koster och i Stockholm fram till sin död 1971.

Kustlandskap, Bohuslän, 1967

Inge Schiöler till salu hos Åmells

Verk av Inge Schiöler finns ofta representerade i Åmells breda utbud av skandinavisk konst. Hittar du inte vad du söker i vårt onlinegalleri, eller har du frågor om Schiölers konst? Vänligen kontakta oss för mer information!

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning