J.A.G. Acke (1859–1924)

Johan Axel Gustaf Acke föddes i Stockholm som son till en intendent vid nuvarande Naturhistoriska riksmuseet. Vid blott fjorton års ålder blev han elev vid Konstakademiens principskola. Han fortsatte sin utbildning vid akademien till 1882 och studerade därefter en period vid Edvard Perséus fria målarskola. Han gjorde studieresor till Nederländerna och Belgien och också till Frankrike, där han studerade etsning för F. A. Milus. Acke ogillade dock de akademiska studierna och slöt sig till de upproriska unga konstnärerna på Konstnärsförbundet från 1886, men slutförde ändå sina akademiska studier.

 
 

Önningebykolonin

1886 kom J.A.G. Acke till Åland och anslöt sig till den svensk-finska konstnärskolonin i Önningeby, där han vistades 1886–95. Konstnärerna där tog intryck av naturalismen och senare även impressionismen. Acke avvek dock från de övriga konstnärerna genom att han också vintertid målade utomhusmotiv från Åland. Kända verk från tiden i Önningeby är Slåtterkarlen (1888) och Snöljus (1892). Det var även på Åland som Acke träffade sin tillkommande, Eva Maria Topelius, dotter till den finländske författaren och poeten Zacharias Topelius. Under 1890-talet övergick Acke från en impressionistisk stil till en poetisk symbolism med inslag av jugendstil och från 1904 målade han havet och den nakna människokroppen i friluftsvitalistisk anda i starkt lysande färger. Han bidrog även till utsmyckningen av Stockholms stadshus med en serie stuckreliefer i Prinsens galleri.

J.A.G. Acke hos Åmells

J.A.G. Acke finns representerad vid bland annat Nationalmuseum, Thielska galleriet, Göteborgs konstmuseum, Norrköpings konstmuseum, Musée d'Orsay i Paris, Önningebymuseet på Åland samt i JAG Ackemuseum i Villa Akleja, Vaxholm. Om du är intresserad av att köpa eller sälja konst av J.A.G. Acke är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel – vi är världsledande inom skandinavisk konst från 1600-talet och framåt, och hjälper dig gärna att hitta det du söker.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning