Marcus Larson (1825–1864)

Marcus Larson inriktade sig tidigt på marinmåleri, och sökte upp den danske marinmålaren Wilhelm Melbye i Köpenhamn för att gå i lära hos honom. Efter att ha sett den moderna norska konsten år 1850 koncentrerade Larson motivkretsen till vildmarkslandskap. 1852 flyttade Larson till Düsseldorf, där han under de tre följande åren kom att ta intryck av framförallt Andreas Achenbachs dramatiska landskap av nordisk karaktär.

Även det holländska landskapsmåleriet från 1600-talet var en inspirationskälla, främst då den store landskapsmålaren Jacob van Ruisdael men även romantikern Carl Johan Fahlcrantz influerade Larsons tidiga verk, som till stor del utgörs av månskensscener.

 
 

Stormigt hav med fyr. Olja på duk, 84 x 123 cm, signerad och daterad Marcus Larson 1859.

Düsseldorfskolan

Marcus Larsons genombrott kom 1850 på Konstakademiens utställning, där han var representerad med 16 målningar. Stilmässigt var han en nationalromantisk landskapsmålare tillhörande Düsseldorfskolan, vilket innebar att han skildrade naturens krafter på ett romantiskt och dramatiskt sätt och var som sådan en centralgestalt i 1800-talsmåleriets utveckling.

Efter att ha återvänt till Sverige byggde Larson en stor ateljé i Flenshult i den småländska skogsbygden. Den brann emellertid ned bara något år senare och Larson lämnade därefter både Småland och Sverige för gott. Efter vistelser i Finland, Paris och Sankt Petersburg bosatte han sig till sist i London, där han mötte en tidig död, blott 39 år gammal.

Marcus Larson hos Åmells

Marcus Larsons konst återfinns på museer som Nationalmsuem, Sjöhistoriska museet och Göteborgs konstmusem samt på flera utländska museer. Om du är intresserad av att köpa eller sälja konst av Marcus Larson är du välkommen att kontakta Åmells konsthandel – vi är experter på skandinavisk konst, och hjälper dig gärna att hitta det du söker.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning