Oscar Törnå (1842–1894)

Oscar Törnå växte upp i Östergötland, där fadern var skräddare. Själv önskade sig Oscar ett annat yrke och tog därför tjänst som målarlärling, för att sedan söka in till Konstakademien i Stockholm. Han antogs som tjugoåring till principskolan och efter sju års studier erhöll han 1870 Akademiens kungliga medalj för Nordiskt landskap i morgonbelysning. Därmed kunde Törnå anse sig färdig med sin konstnärliga grundutbildning och var redo att bege sig utomlands.

 
 

Motiv från Medevi. Olja på duk, 124 x 178 cm, signerad och daterad Oscar Törnå - 1886 -.

Mötet med kontinenten

Under akademiåren hade han beundrat äldre kollegor som arbetade i en senromantisk tradition, exempelvis Marcus Larson och Kilian Zoll. Det föll sig därför naturligt för honom att först söka sig till Düsseldorf för sin fortsatta utbildning. Snart upplevde han dock undervisningen där som en återvändsgränd. 1874 sökte han ett nytt akademistipendium, som skulle föra honom till Frankrike. Det var under denna vistelse som Oscar Törnå, influerad av Corot och Fontainebleauskolan, fulländade sitt friluftsmåleri.

Åren i Paris, Montigny och Grez-sur-Loing innebar en förändring för svensken, som dessförinnan arbetat i Düsseldorfskolans dämpade, mörka stil. I Frankrike förkastade han ateljéarbetet och utförde sina målningar ”en plein air”. Han nådde stor framgång med sina friska, direkta naturskildringar. Så väl återgav han trädens skira grönska och skiftande ljusspel att hans naturstudier kom att användas som förebilder vid Konstakademiens landskapsskola i Stockholm. Oscar Törnås omedelbara och okonstlade måleri fick på så sätt stor inverkan på den yngre generationen svenska konstnärer.

Bygata vid kyrkan. Olja på duk, 94 x 74 cm, signerad och daterad Oscar Törnå. 1892.

Oscar Törnå hos Åmells

Oscar Törnås verk återfinns på bland annat Nationalmuseum i Stockholm samt på konstmuseerna i Göteborg och Malmö. Hans målningar är dessutom eftertraktade bland samlare och säljs regelbundet vid de stora auktionerna. Om du är intresserad av att köpa eller sälja konst av Oscar Törnå är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel – vi är världsledande inom skandinavisk konst från 1600-talet och framåt, och hjälper dig gärna att hitta det du söker.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning