Peder Severin Krøyer (1851–1909)

Peder Severin Krøyer är en av Danmarks mest kända och hyllade konstnärer. Han kom redan som trettonåring in på Konstakademien i Köpenhamn. Efter avslutade studier började han flitigt ställa ut sina porträtt och det dröjde inte länge förrän han tilldelades medaljer för sin konst, fick resestipendier och fann en god vän och mecenat i tobaksfabrikören Heinrich Hirschsprung.

Tack vare Hirschsprungs intresse kunde Krøyer resa till Paris 1877 och ta del av den nya franska naturalismen på École Bonnat.

 
 

Vid den öppna spisen (Ved Kaminilden). Olja på duk, 61 x 51 cm, signerad med initialerna S. K. samt daterad Skagen Nvbr (november) 1906.

Skagenkolonin

Från det tidiga 1880-talet och fram till sin död var han centralgestalt i den berömda konstnärskolonin på Skagen. Innan dess hade han hunnit etablera sig som en av landets främsta friluftsmålare och var en mycket efterfrågad porträttör.

Krøyer uppmärksammades speciellt för sitt sätt att behandla ljus och färg – en teknik som han tillägnat sig under sina studier i Frankrike i slutet av 1870-talet. Det var också där som han fick sitt internationella genombrott, bland annat genom att tilldelas hedersmedaljer på världsutställningarna i Paris 1889 och 1900.

Parallellt med de internationella framgångarna och det egna konstnärskapet drev han åren 1882–1904 en privat målarskola i Köpenhamn. Genom den kom Krøyer också att få stort inflytande på många yngre konstnärer.

Disigt blått hav. Olja på duk, 33 x 63 cm, signerad och daterad S. K. 22 Juli -96.

P. S. Krøyer hos Åmells

Peder Severin Krøyer är rikt representerad vid flertalet av Nordens konstmuseer, som Nationalmsuem i Stockholm, Göteborgs konstmusem, Skagenmuseet och Statens Museum for Kunst i Danmark, för att nämna några. Om du är intresserad av att köpa eller sälja konst av Krøyer är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel –vi hjälper dig gärna att hitta det du söker.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning