Prins Eugen (1865–1947)

Prins Eugen föddes som yngste son till Oscar II samt hertig av Närke och arvprins av Norge. I sin egenskap av kunglighet förväntades han följa den militära banan, men prinsens konstnärliga ådra var stark och 1887 lyckades han övertala sin far att få resa till Paris för att studera friluftsmåleri.

Där lärde han sig behärska det luftiga valörmåleri som förespråkades av bland andra Pierre Puvis de Chavannes och hans egen lärare Léon Bonnat. Prins Eugen intresserade sig främst för naturstudier och med undantag för några elevarbeten och ett fåtal tidiga självständiga verk målade han enbart landskap.

 
 

I aftonljus (Huset i sommarljus). Olja på papp-pannå, 56 x 67,5 cm, signerad och daterad Eugen 1929.

Prins Eugens Waldermarsudde

Efter hemkomsten 1889 översatte prins Eugen de franska lärdomarna till nordiska förhållanden och målade under nittiotalet i nationalromantisk anda stämningsfyllda landskap från Norge, Tyresö och Södermanland. Sedan han 1899 förvärvat tomten vid Waldemarsudde på Djurgården, där hans nya bostad stod färdig sex år senare, tillkom många finstämda stockholmsskildringar.

Under tiotalet förändrades prins Eugens målningar. Koloriten ljusnade och de melankoliska stämningarna ersattes av ett nyktrare förhållningssätt till motiven, som nu oftast målades i fullt dagsljus. De många skildringarna av slättlandskapet kring Örberga vid Vättern, där prinsen 1915 byggde sig ett sommarhus, bär vittnesmål om denna stilförändring.

Han var också en betydande konstsamlare och mecenat för såväl sina generationskamrater i Konstnärsförbundet som för de unga modernisterna. Vid sin död testamenterade han hela sitt hem och sin konstsamling till svenska staten.

Popplar och fruktblom. Olja på masonit, 46 x 55 cm, signerad och daterad Eugen 1940.

Prins Eugen hos Åmells

Prins Eugens konst finns representerad vid våra största konstmuseer, som hans eget Waldemarsudde, Nationalmuseum och Thielska galleriet. Om du är intresserad av att köpa eller sälja verk av prins Eugen är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel – vi är världsledande inom skandinavisk konst från 1600-talet och framåt.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning