Siri Derkert (1888–1973)

Siri Derkert hör till det svenska 1900-talets centralgestalter. Hennes tidiga kubistiska målningar räknas till den internationella modernismen och hennes berömda utsmyckning av Östermalmstorgs tunnelbanestation i Stockholm 1965 innebar en brytpunkt för konstnärliga gestaltningar av det offentliga rummet. Derkerts uttryck var expressionistiskt med dragningar mot kubism och fauvism, och hon rörde sig ledigt bland flera material.

 
 

Paris, Europa och Moderna museet

Siri Derkert föddes 1888 växte upp i en småborgerlig familj i Stockholm och det var fadern som gav henne intresset för konsten. 1904 började den då sextonåriga Derkert vid Caleb Althins målarskola i Stockholm, och 1911 antogs hon vid Konstakademien. Oppositionen mot den förlegade undervisningen var stor bland eleverna, och två år senare befann hon sig i Paris där hon skaffade sig en ateljé i Montparnasse. På såväl Académie Russe som Académie de la Grande Chaumière kom hon i kontakt med kubismen som befriade henne från ett föråldrat synsätt. Dessa nya impulser blev utgångspunkten för hela hennes konstnärskap, ett stilmönster från vilket hon stundvis gjorde avsteg ifrån för att sedan återvända till. Med utställningen Rörelser i alla riktningar blev Siri Derkert den första kvinnan som förärades en separatutställning på Moderna Museet i Stockholm 1960.

Siri Derkert hos Åmells

Siri Derkert är bland annat representerad vid Nationalmuseum, Moderna Museet, Kalmar Konstmuseum, Skissernas museum, Norrköpings konstmuseum, Konstmuseet i Skövde och Göteborgs konstmuseum. Om du är intresserad av att köpa eller sälja målningar av Siri Derkert är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel – vi är världsledande inom skandinavisk konst från 1600-talet och framåt, och hjälper dig gärna att hitta det du söker.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning