Anders Zorn (1860-1920)

Anders Zorn var en svensk konstnär som levde mellan åren 1860–1920. Zorn växte upp hos sina morföräldrar i Dalarna. Fadern, Leonhard Zorn, var en tysk bryggarmästare med vilken modern haft en tillfällig förbindelse. I unga år använde sig konstnären av faderns förnamn, då Anders i hans öron lät alltför bondskt.

 
 

Anders Zorn Konstnär - Karriären

Anders Zorn inledde sin karriär som konstnär år 1875 då han kom till Konstakademien. Till en början hade Zorn för avsikt att utbilda sig till skulptör, men lärarna såg Zorns begåvning för akvarellmåleri och uppmuntrade honom att fortsätta på den vägen. På Konstakademiens elevutställning år 1880 uppmärksammades Zorn för akvarellen I sorg (Nationalmuseum) och han fick kort därefter sina första beställningsuppdrag.

 

Efter akademitiden gjorde Anders Zorn flera studieresor utomlands, bland annat till Spanien, England och Frankrike. I början av 1880-talet etablerade Zorn en egen ateljé i London och år 1885 gifte han sig med Emma Lamm. Hon kom från en inflytelserik borgerlig familj vars kontakter främjade Zorns fortsatta framgång som porträttmålare.

 

 

 

Åren 1888–95 tillbringade det unga paret vanligtvis vintrarna i Paris och somrarna i Sverige. Emmas mor ägde ett sommarhus på Dalarö och det var där som Zorn 1887 för första gången började måla naket i det fria. Motivet sysselsatte honom under stor del av 1890-talet, samtidigt som han reste mycket – bland annat till USA – för konstutställningar eller för att utföra beställningsuppdrag. Men resorna var tröttsamma och Zorn började planera för en fast punkt i hembygden.

 
 

Prins Carl, 1898

Zorngården

År 1896 stod Zorngården i Mora inflyttningsklar. Vid denna tid målade Anders Zorn mest i olja och han skildrade med förkärlek människorna och naturen i sin närmiljö. Från sommarvistet Gopsmor vid Dalälven finns ett stort antal interiörer och utomhusmålningar som återger kullor i olika sysslor. Zorn lärde sig snart att behärska oljemåleriet till samma virtuositet som han uppnått inom akvarelltekniken. Särskilt skicklig var Zorn på att återge solljusets reflexer i vatten och på mänsklig hud. Dessutom verkade Zorn som etsare och skulptör.

Vid sin död var Zorn en förmögen man. Zorngården i Mora med hela dess innehåll testamenterades år 1919 gemensamt av makarna till staten och idag är Zorngården ett museum.

Carmen (Spanjorska i profil II), 1884

Anders Zorn Konstverk

Önskar du att köpa Anders Zorn-tavlor eller skulpturer? Åmells erbjuder möjligheten att köpa konstverk av Zorn. Ta del av våra Anders Zorn-konstverk här nedan:

 

 

Har du frågor eller funderingar gällande konstverk av Anders Zorn? Vänligen kontakta oss på Åmells så hjälper vi dig!

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning