August Hagborg (1852–1921)

August Hagborg var en svensk konstnär född i Göteborg. Hagborg studerade vid Konstakademin i Stockholm 1871–1874 och blev under studietiden kamrat med flera senare framstående målare såsom Carl Larsson, Georg Pauli, Ernst Josephson och Anders Zorn. Hösten 1875 reste han till Paris, där han tidigt kom att specialisera sig på detaljrika, berättande folklivsskildringar.

August Hagborg var uppvuxen på den svenska Västkusten och hämtade till att börja med gärna motiv därifrån, men det var för sina skildringar av franska vardagsmotiv från Normandie och Bretagne som han kom att nå sina största framgångar.

 
 

Väntan. Olja på duk, 102 x 63,5 cm, signerad HAGBORG.

Den franska Atlantkusten

För Hagborg, som själv hade erfarenhet av att leva nära havet, var det naturligt att ansluta sig till de konstnärskluster som redan på 1870-talet uppstått längs den franska Atlantkusten. Första gången han kom till Bretagne var 1877 tillsammans med Georg Pauli. Redan samma år deltog han på Parissalongen med en oljemålning betitlad Väntan, föreställande en fiskarhustru som med ett barn på armen står på en brygga och blickar ut över havet.

Den målningen blev August Hagborgs publika genombrott. Under resten av sitt liv fortsatte Hagborg att intressera sig för franska folklivsskildringar. Miljön i och kring flera av den bretonska och normandiska kustens alla små byar och samhällen utforskades grundligt av konstnären, och på stränderna målade han gärna fiskare och musselplockare i deras naturliga miljö.

August Hagborg, Fransk bygata
185.000 SEK

August Hagborg hos Åmells

August Hagborg finns representerad vid våra största konstmuseer, som Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum och Luxembourgmuseet i Paris. Om du är intresserad av att köpa eller sälja konst av Hagborg är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel – vi är världsledande inom skandinavisk konst från 1600-talet och framåt, och hjälper dig gärna att hitta verk av August Hagborg eller andra konstnärer.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning