Carl Holsøe (1863–1935)

Carl Vilhelm Holsøes konstnärsbana inleddes 1882 då han antogs vid Kunstakademiet i Köpenhamn. Där stannade han i två år, för att sedan fortsätta sina studier vid Peder Severin Krøyers privata målarskola. Hos Krøyer lärde han känna Vilhelm Hammershøi (1864−1916), som kom att förbli en nära vän genom hela hans liv. Holsøe, Hammershøi och den senares svåger Peter Ilsted (1861−1933) skulle tillsammans bilda en liten sammanslutning, som i synnerhet intresserade sig för det intrikata spelet mellan ljus och skugga. Karakteristiskt för dem alla tre är stillsamma, asketiska interiörmålningar med sparsmakad kolorit och få, men utsökt återgivna inredningsföremål.

 
 

Vid frukostbordet. Olja på duk, 43 x 45 cm, signerad C Holsøe.

En interiörmålare av rang

Carl Holsøe återkom genom hela sin karriär till interiörmåleriet. I praktiken dominerar det hans produktion så till den grad att genren nästan blivit synonym med hans konstnärskap. Ofta handlar det om interiörer från borgerliga stadsvåningar, där en ensam kvinnofigur med ryggen mot betraktaren utgör bildens blickfång. Ofta var det Holsøes egen hustru Emelie Heise som satt modell för honom. Carl Holsøes nära konstnärliga släktskap med Vilhelm Hammershøi märks framför allt i den lågmälda, kontemplativa stämningen. I jämförelse med den mer internationellt berömde kollegan har hans bilder dock ofta en betydligt större värme, och interiörerna känns mer bebodda.

Interiör med en läsande ung kvinna vid fönster. Olja på duk, 70 x 72 cm, signerad C. Holsøe.

Carl Holsøe hos Åmells

Carl Holsøe är representerad vid flertalet danska museer som Statens Museum for Kunst, och hos Fyns, Ribes, Bornholms, Aarhus, och Nordjyllands museer. Om du är intresserad av att köpa eller sälja konst av Carl Holsøe är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel – vi är världsledande inom skandinavisk konst från 1600-talet och framåt, och hjälper dig gärna att hitta det du söker.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning