Einar Jolin (1890–1976)

Einar Jolin föddes i Stockholm i en borgerlig familj. Han började teckna tidigt och gick ett år vid Konstnärsförbundets målarskola 1907. År 1908 reste Jolin till Paris tillsammans med Isaac Grünewald för att studera på Matisses akademi, där han målade stilleben och modeller, och från 1911 även landskap. Han debuterade 1912 med gruppen De åtta, där även konstnärer som Sigrid Hjertén, Nils Dardel och Gösta Sandels ingick. Einar Jolin räknas idag som en av den svenska modernismens pionjärer.

 
 

Porträtt av ung kvinna vid skrivbord. Olja på duk, 104 x 84 cm, signerad och daterad E JOLIN 1916.

En ansedd porträttör och Stockholmsskildrare

Vissa influenser från Henri Matisse återfinns i Einar Jolins måleri, men de är ändå mindre påfallande än hos flera av hans studievänner. Einar Jolins måleri, i återhållna och svala färger, utmärks av en sirlig nobless och en ytmässig dekorativitet, som utvecklades ur hans fascination för orientalisk konst.

Jolin målade i lätt naivistisk stil, huvudsakligen Stockholmsvyer över vilka det vilar en karaktäristisk söndagsfrid. Han var också en ansedd porträttör. I Jolins senare produktion är eleganta stilleben med orientaliskt porslin ofta förekommande. Jolin gjorde omfattande resor till Frankrike, Italien, Spanien, Indien, Afrika och Västindien.

Einar Jolins målningar utmärks av ett komponerade, plant och förenklat måleri. På tiotalet var hans färger som regel starka medan han från mitten av tjugotalet började arbeta med en ljusare palett. På tjugotalet präglades hans bilder av den nya sakligheten och under trettio- och fyrtiotalen sökte han en ökad volymkänsla och använde djärvare färgkombinationer.

Skånegården, Båstad. Akvarell, 49 x 59 cm, signerad och daterad Einar Jolin, aug. 1948.

Einar Jolin till salu

Einar Jolin finns idag representerad i samlingarna vid de stora museerna i Norden, bland annat hos Nationalmuseum, Moderna museet, Göteborgs konstmuseum, Ateneum i Helsingfors, Statens Museum for Kunst i Köpenhamn samt Nasjonalmuseet i Oslo.

Om du är intresserad av att köpa eller sälja konst av Einar Jolin är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel – vi är världsledande inom skandinavisk konst från 1600-talet och framåt.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning