Gustaf Fjaestad (1868–1948)

Gustaf Fjaestad föddes i Stockholm och studerade vid Konstakademien 1891–1892, där han hade både Bruno Liljefors och Carl Larsson som lärare. Medan hans korta tid vid Konstakademien synes ha varit utan betydelse för hans konstnärliga utveckling, anknöt han sedan till den nationalromantiska strömning som dominerade Konstnärsförbundet och som representerades av Bruno Liljefors.

Konturfasta och ciselerade former tillsammans med en dekorativ naturalism sammanfattar Fjaestads förtjänster som konstnär. Skildringen av det särpräglade i den svenska naturen intresserade honom mest, och sin motivkrets fann han i det värmländska vinterlandskapet.

 
 

Gustaf Fjaestad – Rimfrostens mästare

Kännetecknande för Gustaf Fjaestads konst är den tekniska skicklighet han uppvisar i sina målningar av snö och vinterlandskap, vilka gav honom smeknamnet ”rimfrostens mästare”.

Fjaestad fick sitt konstnärliga genombrott 1898, då han deltog med ett antal vinterbilder på en utställning arrangerad av Konstnärsförbundet i Stockholm.

Alltsedan dess har hans namn varit nära förknippat med framställningar av svenska landskap täckta i rimfrost, snö och skimrande iskristaller.

 
 

Solreflektioner över vinterlandskap. Olja på duk, 95 x 130 cm, signerad och daterad G. Fjæstad 17.

Rackstadgruppen

Flera av Gustaf Fjaestads målningar tillkom i trakten kring sjön Racken norr om Arvika i Värmland. Dit hade Fjaestad och hans hustru Maja kommit efter att de hade fått hyra skulptören Christian Erikssons kombinerade bostad och ateljé Oppstuhage.

Senare samlades flera konstnärer vid sjön och bildade en konstnärskoloni, som Fjaestad under 1890-talet blev centralgestalt i. Gruppen – som utöver Fjæstad själv bestod av Björn Ahlgrensson, Fritz Lindström och Bror Lindh – har gått till konsthistorien under namnet Rackstadgruppen.

Förvinter (Duved Jämtland). Olja på duk, 119 x 147 cm, signerad och daterad G. Fjæstad 1914–17.

Gustaf Fjaestad till salu

Om du letar efter verk av Gustaf Fjaestad till salu, är du välkommen att kontakta oss. Åmells konsthandel i Stockholm är världsledande på skandinavisk konst från 1600-talet fram till idag, och vi hjälper dig gärna att hitta det du söker. Kontakta oss för mer information, och läs mer här om att köpa konst hos oss.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning