Julia Beck (1853–1935)

Julia Beck föddes i Stockholm som dotter till en bokbindaren. Hon utbildade sig på Slöjdskolan i Stockholm 1869–72 och vid Konstakademien i Stockholm 1872–78 där hon utmärkte sig för sina konstnärligt utförda teckningar samt var aktiv i den kvinnliga gruppen konststudenter som gav ut tidningen Palett-skrap. Beck var en av få kvinnor under slutet av 1800-talet som lyckades leva på sitt konstnärskap. Efter avslutade studier vid Konstakademien i Stockholm reste hon till Paris, och hon förblev sedan bosatt i Frankrike under återstoden av sitt liv.

 
 

Grez-sur-Loing

År 1881 skrev Beck in sig vid den välkända Académie Julian och ett år senare blev hon en av de första skandinaverna som slog sig ned i konstnärskolonin Grez-sur-Loing strax söder om Paris. I den idylliska byn samlades vid denna tid bland andra Carl Larsson, Karin Bergöö, Emma Löwstädt-Chadwick, Richard Bergh, Karl Nordström och August Strindberg. Där kunde de i lugn och ro studera naturen och utveckla sin talang i ett grönskande soligt hörn av Europa. Julia Beck inspirerades starkt av den franska impressionismens luftiga kolorit. Oavsett om hon arbetade i olja eller akvarell är hennes bilder också starkt präglade av det franska valörmåleriet med dess behagligt milda färger. Hon målade gärna vattennära miljöer som näckrosdammar och sjö- och flodlandskap inbäddade i dis, vilket bidrog till att ge många av hennes verk en lätt vemodig anstrukning.

Julia Beck hos Åmells

Julia Beck finns idag representerad i samlingarna vid bland annat Norrköpings konstmuseum, Nationalmuseum och Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm samt i privata samlingar. Om du är intresserad av att köpa eller sälja konst av Julia Beck är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel – vi är världsledande inom skandinavisk konst från 1600-talet och framåt, och hjälper dig gärna att hitta det du söker.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning