Peder Mønsted (1859–1941)

Peder Mørk Mønsted fick sin grundläggande konstnärliga skolning hos landskapsmålaren Andreas Fritz och i Prins Ferdinands teckningsskola. Mønsted skapade sig ett namn som framstående landskapskonstnär särskilt beundrad för sitt poetiska förhållningssätt i avbildandet av naturen. Född precis i slutet av det danska måleriets guldålder, började Mønsted sin utbildning vid Konstakademin i Köpenhamn 1875. Han lämnade dock fyra år senare utan att ta examen, och valde i stället att fortsätta sina studier under etablerade konstnärer som den franske akademiske målaren William-Adolphe Bouguereau och Peder Severin Krøyer, en av pionjärerna inom danskt friluftsmåleri och en förgrundsgestalt i Skagenkolonin, där vi även finner till exempel Johan Krouthén

 
 

Nymølle, Ørholm. Olja på duk, 72 x 130 cm, signerad och daterad P. Mönsted Nymölle – Ørholm 1894.

Landskapets typologi

Mønsted blev under sin livstid berömd för sin förmåga att fånga landskapets typologi, alltså ett slags exponenter i form av naturscener som förkroppsligade essensen av ett land eller en region. Han reste nästan oavbrutet genom Europa, till Medelhavet, Nordafrika och Mellanöstern och målade vyer. Hans mest uppskattade målningar var dock landskapsscenerier från Skandinavien, i synnerhet från Danmark. Peder Mønsteds stil var en syntes av det klassiskt realistiska ateljémåleriet och ett sublimt friluftsmåleri, och ett för konstnären typiskt motiv är komponerat just kring ett vattendrag som stilla flyter fram och speglar grönskan och träden.

Höstlandskap Olja på duk, 50 x 75 cm, signerad och daterad P. Mønsted 1907.

Peder Mønsted hos Åmells

Peder Mønsted är representerad vid flertalet danska museer som Statens Museum for Kunst, samt Fyn, Ribe, Bornholm, Aarhus, and Nordjyllands museer. Om du är intresserad av att köpa eller sälja konst av Peder Mønsted är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel – vi är världsledande inom skandinavisk konst från 1600-talet och framåt, och hjälper dig gärna att hitta det du söker.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning