Ragnar Sandberg (1902–1972)

Ragnar Sandberg växte upp i Stenungssund när orten ännu var ett populärt sommarnöje för göteborgare. Redan som barn intresserade han sig för språk och teckning och länge tvekade han om han skulle ägna sig åt att skriva eller måla. Det var först 1929, sedan studiekamraten från Valand, Ivan Ivarson, flyttat till Stenungsön, som han bestämde sig för att fortsätta att utforska färgens möjligheter.

Under 1930-talets tidiga år utvecklades Ragnar Sandbergs måleri snabbt. Han började använda sig av svåra, ofta disharmoniska, färgkombinationer och blandade också ut färgerna med vitt, för att åstadkomma en starkare ljusverkan i bilden. En viktig inspirationskälla under denna period var fransmannen Pierre Bonnard, vars ljusa, starka kulörer och livsbejakande motiv fick stark genklang i Sandbergs egna arbeten. Ofta skildrade de målningarna glada, aktiva människor som badar, cyklar, gungar eller spelar fotboll.

 
 

Ragnar Sandberg – konstnär och lärare

Mot slutet av 1930-talet blev Sandbergs dukar alltmer gråtonade och svärtan tog plats som egen kulör. Motiven hämtade han nu gärna från Göteborg, i synnerhet kvarteren kring Lilla Bommen. Kajer, fartyg och lastkranar blev populära motiv, men också hamncaféerna med dess klientel av sjömän och hamnsjåare, liksom gatu- och stadslivet i stort.

Under 1940-talets lopp ljusnade Sandbergs palett åter, samtidigt som han bytte miljö både fysiskt och motivmässigt. Konsthögskolan i Stockholm erbjöd honom 1947 en professur i teckning och två år senare även i måleri. Under hans tid som lärare gick Ragnar Sandbergs eget måleri in i en ny fas, präglad av geometriska formexperiment.

 
 

Utflykt, 1933

Ragnar Sandberg – stildrag och uttryck

Kännetecknande för Ragnar Sandbergs konstnärskap i dess helhet är ljusa, lyriska pastellfärger i huvudmotivet, ofta ställda i kontrast till en stringent, dramatisk svärta i detaljerna. Han byggde ofta sina bilder som ett pussel, där olika delar liksom överlappar varandra och bildar mönster av ljus och mörker. Den gemensamma nämnaren i hans konst är, liksom för flera av Göteborgskoloristerna, en upplösning av formen och en expressiv färgbehandling.

Ölcaféet, Lilla Bommen, ca 1938

Konst av Ragnar Sandberg till salu hos Åmells

Är du intresserad av att köpa verk av Ragnar Sandberg? Hos Åmells hittar du verk av Sandberg, tillsammans med andra skandinaviska konstnärer från 1700-talet och framåt.

I dag har vi exempelvis dessa verk av Ragnar Sandberg till salu:

 

 

Om du inte hittar konstnären eller verket du söker efter bland Åmells konst till salu, välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning