Thure Wallner (1888–1965)

Thure Wallner fick i tidig ålder privatundervisning i teckning och målning av Artur Bianchini. Omkring år 1910 fortsatte han sina studier vid Caleb Althins målarskola i Stockholm. Det närgångna studiet av djuren i sin naturliga omgivning är kännetecknande för hans måleri, och han hämtade tidigt inspiration direkt från Bruno Liljefors. Hans motiv kretsar kring djur- och naturstudier, framför allt rävar, katter och fåglar, främst från mälarlandskapen men även från Lappland. Wallners rikliga, minutiösa måleri gjorde honom dessutom väl lämpad som illustratör till böcker och på skolplanscher.

 
 

Ejdrar på skär. Olja på duk, 73 x 60 cm, signerad Th.Wallner.

En begåvad naturmålare

En avgörande komponent i Thure Wallners konstnärskap var hans ofelbara förmåga att tyda och framställa djurens beteendemönster, som tillsammans med omsorgsfull ljussättning av scenerierna förlänar hans alster en särskild lyskraft. Thure Wallners personliga och naturnära porträtt av fåglar, älgar och andra djur uppmärksammades av tidskrifterna Svensk Jakt och Gyttorps jakttabell och resulterade i en anställning som illustratör, och för Svenska skolmaterialförlaget utförde han djurmålningar avsedda att reproduceras och användas i undervisningsbruk. Han utförde sina målningar i olja, pastell, akvarell eller laveringar samt illustrationer i tusch.

 
 

Thure Wallner till salu hos Åmells

Thure Wallner är representerad vid bland annat Södertälje nya rådhus och Enschede museum i Nederländerna samt med skolplanscher vid Länsmuseet Västernorrland, Malmö museum och Vänersborgs museum. Om du är intresserad av att köpa eller sälja konst av Thure Wallner är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel – vi är världsledande inom skandinavisk konst från 1600-talet och framåt, och hjälper dig gärna att hitta det du söker.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning