Tore Strindberg (1882–1968)

Tore Strindberg föddes 1882 i Stockholm där han sedermera var verksam som skulptör, medaljgravör och grafiker fram till sin död. Han var kusinbarn till den mer namnkunnige konstnären och författaren August Strindberg och bror till Nordpolenfararen Nils Strindberg som omkom under den ödesdigra Andréexpeditionen. Tore Strindberg anslöt sig till den akademiska tradition som hyllade "det sköna" i konsten. I stort sett förblev han sin graciösa, eleganta stil trogen genom hela sin konstnärsgärning.

 
 

Europa. Marmor, höjd 76,5 cm, signerad och daterad TORE STRINDBERG SCULP. 1932

En ansedd skulptör med ett ikoniskt verk

Flera av Tore Strindbergs mest kända skulpturer finner vi idag på offentliga platser, exempelvis Crokus vid Stockholms stadshus och Kungsparken i Göteborg, och Yngling vid Thielska galleriet. Hans mest monumentala verk är dock utan tvekan De fem världsdelarna. Det är en 3,6 meter hög fontänskulptur, som 1927 placerades på Järntorget i Göteborg; därav den folkligare benämningen Järntorgsbrunnen.

Skulpturgruppen består av ett brunnskar i gjutjärn, en urna i granit krönt av en bronsmodell av ett handelsfartyg och fem nakna kvinnogestalter som var och en representerar de fem (då etablerade) världsdelarna genom olika attribut.

Oceanien (Ur De fem världsdelarna). Mörkpatinerad brons, höjd 127 cm, signerad TORE STRINDBERG och gjutarstämplade OTTO MEYERs EFTR Fud (2).

Tore Strindberg hos Åmells

Utöver offentliga skulpturer finns Tore Strindbergs verk i samlingarna vid bland annat Nationalmuseum och Moderna museet, Thielska galleriet, Rottneros skulpturpark i Värmland, Göteborgs konstmuseum och Malmö museum. Om du är intresserad av att köpa eller sälja konst av Tore Strindberg är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel – vi är världsledande inom skandinavisk konst från 1600-talet och framåt, och hjälper dig gärna att hitta det du söker.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning