Axel Sjöberg (1866–1950)

Axel Sjöberg växte upp under knappa ekonomiska förhållanden på Skeppsholmen i Stockholm. Efter faderns död blev han redan som 14-åring tvungen att bidra till familjens försörjning. Han tog en lärlingsplats i en litografverkstad och var därefter verksam i det yrket i flera år innan han vågade satsa på ett fritt konstnärskap. Som fri konstnär var Axel Sjöberg framför allt landskapsmålare. Sina motiv hämtade han huvudsakligen i den svenska fjällvärlden och i Stockholms skärgård, och det sistnämnda är vad han främst förknippas med. Sjöberg var medlem av Konstnärsförbundet, tillsammans med konstnärer som Nils Kreuger, Gustaf Fjæstad och Carl Larsson.

 
 

Båtar på redden. Olja på duk, 68 x 100 cm, signerad och daterad Axel Sjöberg -41.

En målare i sjöstövlar

Tack vare ett antal väl utförda illustrationer för tidningar och böcker uppmärksammades Sjöbergs konstnärliga talang och 1885 antogs han vid Konstakademien. Där blev han kvar i hela sju år, med bland andra August Malmström och Georg von Rosen som lärare. Parallellt med studierna fortsatte han att arbeta som illustratör. I sitt fria konstnärskap ägnade sig Sjöberg framför allt åt landskapsmåleri och motiven hämtade han huvudsakligen i Stockholms skärgård.

Redan som barn hade Sjöberg stiftat bekantskap med Roslagens skärgårdsnatur. Som vuxen vistades han från 1896 långa perioder på Långviksskär utanför Nämndö; först som hyresgäst och tio år senare i eget hus. Olyckliga omständigheter gjorde att han 1910 tvingades sälja huset, men 1919 återkom han dit och byggde sig då en separat ateljé som han kom att nyttja i närmare 25 år. Under mellantiden hade Sjöberg skapat sig ytterligare ett målarparadis på Sandhamn, där han redan 1913 förvärvat en tomt. Sandön skulle därefter förbli hans fasta punkt i skärgården.

Sandhamn. Olja på pannå, 86 x 110 cm, signerad och daterad Axel Sjöberg -43.

Axel Sjöberg hos Åmells

Axel Sjöberg är i dag representerad vid Göteborgs konstmuseum, Nationalmuseum och Köpenhamns konstmuseum. Om du är intresserad av att köpa eller sälja konst av Axel Sjöberg är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel – vi är experter på skandinavisk konst från 1600-talet och framåt, och hjälper dig gärna att hitta det du söker.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning